Мрачна статистика тегне над българите: Сред най-нежелаещите сме да даряваме кръв

Мрачна статистика тегне над българите: Сред най-нежелаещите сме да даряваме кръв - E-Burgas.com

Всеки ден у нас стотици хора се нуждаят от кръвопреливане. В това число влизат родилки, ранени  при катастрофа или друг нещастен инцидент. Колкото по-скоро им бъде предоставено необходимото количество кръв, толкова по-големи са шансовете животът им да бъде спасен.

За съжаление, в България тегне мрачна статистика, съобщава "Нова тв". Съгласно данни на Българска организация за доброволно кръводаряване, страната ни заема една от последните позиции в Европа по брой на желаещи да даряват кръв. Поради това болници и кръвни центрове молят роднините и близките на пострадалите сами да търсят доброволци кръводарители.

Статистиката показва, че повечето хора са съгласни да прелеят от кръвта си за свой близък или роднина, но не и за непознат. А когато и тези възможности бъдат изчерпани, близките са принудени да търсят решение на черния пазар. Лошото е, че кръвта, закупена по нелегални канали е със съмнителен произход, което крие риск тя да застраши и без това влошеното здраве на пациента.

Лъч надежда

Служителите на компания за разработване на високотехнологична медицинска апаратура, съвместно с регионалния кръвен център са си поставили за цел да работят активно за мотивиране на настоящите кръводарители да даряват кръв редовно и безвъзмездно, като същевременно привличат и нови доброволци. Служителите са убедени, че в България има условия за постигане на благоприятно равновесие между броя на нуждаещите се от кръв и броя на даряващите я безвъзмездно. Трябва само да се приложи адекватна стратегия, в основата на която да лежи информираността, споделят от ръководството. Колкото повече хората знаят за проблема с недостига на кръв и неговото значение, толкова повече ще проявят социална отговорност и съпричастност към пациентите, а също и желание да бъдат част от решението.

„Дари кръв, подари надежда за живот“ е мотото на тазгодишната есенна кампания по инициатива на служителите на BTL Индъстрийз.  Кампанията се стреми да помогне на хората да повярват, че акта на кръводаряване не застрашава по никакъв начин тяхното здраве. Основният акцент е върху значението на тази практика, която променя съдби.

Повече за самата дарителска кампания

От 2015 г. служителите на BTL инициират кръводарителски кампании, които самата фирма подкрепя и съдейства на своите служители, с всичко необходимо за осъществяването на благотворителната кампания за безвъзмездно и  доброволно кръводаряване.

В кампанията участват всички добросъвестни служители, които  са готови да дарят кръв в името на спасяването на повече човешки животи. Преди да се пристъпи към самия акт на кръводаряване, всеки доброволец минава през медицински преглед. Това се прави за да се потвърди, че той или тя се намира в добро здраве. Дарената кръв се разпределя по всички направления, касаещи пациенти в нужда от кръвопреливане.

През 2015 г. каузата бе уважена от 19 души, които дариха кръв, а през 2016 г. броят на отговорните хора се увеличи на 21. Такава тенденция, с потенциал да се разгръща още повече с годините, показва, че в България има много благосклонни и състрадателни хора, които са развили социален дълг и чувство на емпатия към другите.

Членовете на компанията изразиха пълна готовност да превърнат тази кауза в ежегодна традиция. Те силно вярват, че когато информираността се съчетае с желание и мотивация да се помага, подобни благотворителни инициативи няма как да не бъдат успешни. По-същественото е, че успехът в този случай означава един спасен живот в повече.

Кръвта не се измерва в пари, както и човешкият живот. Доброволното ѝ даряване е най-висшата проява на хуманност и съпричастност към живота и здравето на човека, бил той близък или непознат.

Коментари

Още от последните новини