Моряците-ветерани в Бургас отбелязаха тържествено годишнината от създаването на Океански риболов /снимки/

Моряците-ветерани в Бургас отбелязаха тържествено годишнината от създаването на Океански риболов /снимки/ - E-Burgas.com

Моряците-ветерани в Бургас се събраха своя клуб в града, за да отбеляжат тържествено годишнината от създаването на Океански риболов.В началото на събранието с едноминутно мълчание беше почетена паметта на онези, които вече не са в редиците на морските труженици. После бяха разказани интересни данни от историята на славната българска флотилия, спомени за далечните плавания и за времето, когато България е била сред водещите страни с отлично развитата си риболовна индустрия.

На 24 април 1964 година в рибното пристанище на Клайпеда / сега в Литва, тогава в СССР/ на Балтийско море на борда на траулера „Феникс" е вдигнат българският флаг. Корабът, построен в германска корабостроителница, е първият от флотилията на „Океански риболов”. Капитан-директорът Димитър Велков заедно с 79 - членния екипаж отплава в своя първи рейс към бреговете на Намибия в Югоизточен Атлантик Първото пробно тралиране е на 9 май край бреговете на Сенегал. Там започва и подготовката за среща с бог Нептун - моряшка ритуал при пресичане на Екватора.За първия рейс екипажът на ОРТ „Феникс уловя 1700 тона риба, а до края на 1964 година България регистрира улов от океана на над 3000 тона риба. За сравнение дотогава уловът на риба от Черно море, Дунав и вътрешните водоеми е възлизал на 5-6 хиляди тона (по-малко от 1 кг на човек от населението на страната ни), при което повече от половината се осъществявал в Бургаския регион.

След „Феникс" през декември 19б4 година на рейс тръгва ОРТ „Албатрос" с капитан-директор Димитър Матеев. През периода 1964-1966  България получава от СССР 5 траулера тип „Тропик" на кредит за 5 години. Освен на "Феникс"  и "Албатрос" българският трибагреник   се развява и на "Буревестник", "Чайка" и "Пеликан".През 1967-1970 години "Океански риболов" придобива и 4 хладилни кораби 4  тип „Сибир" -"Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Лазурен бряг" и "Албена".През 1966-1967 година България  получава още е 3 траулера, построени в град Николаев / бившия СССР/ - "Лебед", "Фрегата" и "Баклан".

В този период  уловът вече надхвърля 50 хиляди тона (в т.ч. замразена риба 38500 т и рибно брашно 1900 т.).

Галерия
Коментари

Още от последните новини