Морските курорти с рекорден оборот от 5 млрд. лв.

Морските курорти с рекорден оборот от 5 млрд. лв.  - E-Burgas.com

Рекорден оборот от 5 милиарда лева отчете НАП в морските курорти през лятото. Това са съобщили от приходната агенция пред „Телеграф”.

Според данъчните причината са постоянните проверки по морските кръчми, магазини и хотели.

В резултат на мерките само във Варна и Бургас са събрани с 40 млн лева повече ДДС през трите пикови за туризма месеца. Допълнителен ефект ще има и върху приходите от корпоративни данъци и данъците върху доходите на физически лица, уточняват от НАП. Освен това е отчетен и ръст с 10% на регистрираните по морето касови апарати.

През лятото НАП, МВР и митнически служители контролираха за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. Над 500 данъчни инспектори наблюдаваха за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение бяха подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежуриха денонощно служители на „Фискален курорт”.

Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, както и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите. По време на проверките НАП използва подхода на така наречените открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици. По време на наблюдението приходите на обектите се увеличават в пъти.

Коментари

Още от последните новини