Морето завря от паламуд на юг от Бургас

Морето завря от паламуд на юг от Бургас - E-Burgas.com

Паламудът се завърна в Черно море, разказаха рибари от Южното Черноморие. Те поясниха, че тези дни не са влизали с лодки и мрежи, тъй като се образуват големи вълни заради бурния вятър.

„Тази година ще е богата и ще ловим много екземпляри от „царя на морето“, убедени са морските вълци. Те обясняват, че в момента има паламуд от 300 до 700 грама.

„Приготвили сме лодките, заредили сме мрежите и само чакаме – когато вълната падне, да влезем за улов на паламуд“, обясни пред вестника Ганчо Йосифов, рибар от Ахтопол. Същото е положението в Царево и морските селища край Бургас.

Риболовците се радват, защото тази година има много знаци, че паламудът ще е в големи количества и ще пълни мрежите им. Още преди месеци, малки риби- „циганки“ – се закачаха на чепаретата им за сафрид. Което вещаеше още тогава, че морето ще заври от паламуд.

Това за тях е най- вълнуващият улов, защото вдига адреналина – нощно време, на лунна светлина, пасажите фосфоресцират и морските вълци ги гонят с лодките си. А и това е скъпа риба – търси се от всички и пазар за нея има навсякъде. В момента върви по 12 лева килото.

Докато чакат времето да ги прикани в морето, рибарите пак се връщат на темата с делфините, която това лято взриви духовете.

„Как можаха да ни нарочат, че ние убиваме делфините? Ами нали всяко живо същество умира. Така и с рибите и делфините – дали в наши води, дали в друга държава, това са естествени неща, които се случват. И поетът Христо Фотев го е казал: „Морето само живите обича, а мъртвите изхвърля на брега“, дава пример риболовецът Ганчо Йосифов.

Междувременно в Ахтопол започват есенни празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“. Домакините се стягат да нагостят всеки гост с прясна риба, рибена чорба и домашно произведени продукти.

Източник: "Труд"

Коментари