Морето "в последния момент" излиза с 20% по-евтино

Морето

През август чуждите туристи у нас ще са с малко над 4% повече на годишна база, сочат данните на Института за оценки и анализи в туризма. Много по-сериозен е ръстът на записванията в последния момент (т.нар last minute оферти) – при германците говорим за ръст от над 70%, двуцифрен е скокът и на много други места.

Директорът на института Румен Драганов посочи в студиото на „Тази сутрин”, че още след 20 август започва падането на цените по курортите и може да се стигне до оферти с 20% по-ниски от тези в началото на месеца.

Цените за късните записвания за почивки по нашето Черноморие варират средно между 20 лева на вечер за нощувка до 35 лева за ол инклузив. Така на четиричленно семейство ваканцията може да излезе по 80 лева на вечер.

Процентът на късните записвания е между 20 и 30 %. Сравнително малко българи избират почивка от днес за утре, сочат наблюденията на туристическия бранш. „Могат да спечелят спокойствие, а същевременно рискуват лошо време, защото за съжаление климатичните условия показват, че след 25 август има един период от десетина – петнайсет дни, когато време е лошо, след което започва тъй нареченото циганско лято”, коментира пред камерата на bTV хотелиерът Георги Мицов.

Към момента по-популярни са ранните записвания, защото позволяват на хората да планират почивката си и също да постигнат добра цена. Почивка или пътешествие в последния момент избират хора, които могат да си вземат отпуск по всяко време – пенсионери и такива със свободни професии.

Коментари