Мокри пътища и ниски температури, шофирайте внимателно!

Мокри пътища и ниски температури, шофирайте внимателно!  - E-Burgas.com

От МВР разпространиха препоръки за движение по пътищата в зимни условия

Пътна полиция предупреждава, че рязката промяна на времето крие опасности на пътя и съветва водачите да са добре подготвени, ако им предстои пътуване. Това информират от пресцентъра на МВР, които разпространиха препоръки за движение по пътищата при ниски температури.

Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Телефоните им да са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.
Съветите към пешеходците са да излизат навън, само ако това е абсолютно наложително, да се движат по тротоарите и да използват подлезите и надлезите за пешеходци, а извън населените места се движат срещу автомобилния поток по банкета.

Препоръките са да се обличат топли дрехи, да се обуват здрави обувки с дълбок грайфер, а, ако носите шапка, при пресичане да се огледате няколко пъти, преди да стъпите на улицата, защото шапката до в известна степен пречи на слуховото възприятие.

Друг съвет е - дори да сте на пешеходна пътека, да се огледате и да преминете, само ако автомобилът е далече.
За водачите се препоръчва, ако не се налага пътуването, да се отложи заминаването до нормализиране на обстановката, както и да се прецени дали се налага на път да тръгне цялото семейство, като това е особено важно, ако има и малко дете.

Гумите трябва да са за зимни условия, а всички течности в системите на автомобила трябва да са подменени с незамръзващи.
Трябва да се провери налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити, работи ли отоплителната система на автомобила.

Съветите са да заредите достатъчно гориво, а преди път извън населено място да се осведомите за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут.
В колата трябва да има вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор, мобилно зарядно за телефон, дебело одеяло, вода и суха храна, да се провери и обнови съдържанието на автоаптечката.

При попадане в рискова ситуация, сигнализирайте първо на телефона за спешни случаи 112, след това потърсете за съдействие близки и приятели, препоръчват от МВР.

Коментари

Още от последните новини