Модерен лапароскопски метод коригира пропадането на тазовите органи при жени

Модерен лапароскопски метод коригира пропадането на тазовите органи при жени - E-Burgas.com

Акушер-гинеколозите на Болница „Тракия" в Стара Загора д-р Стефан Бузалов, д-р Пламен Янев и д-р Иван Иванов прилагат един от най-модерните лапороскопски методи за корекция при пролапс (пропадане) на тазовите органи - сакроколпопексия. Методиката е „златен стандарт" при лечението на това заболяване в Европа и по света. При сакроколпопексията по лапароскопски път в таза се прикрепва специално синтетично платно, което коригира положението на пропадналите органи.
Подобно лапароскопско решение на проблеми при пролапс на тазови органи двамата лекари прилагат от 2012 г. по методиката на швейцарския лекар Жан Бернар Дюбюисон. „Швейцарската" методика обаче позволява поставянето на синтетично платно само при пропадане на органи в предната част на таза - матка, влагалище, пикочен мехур, но не и в задната му част, където досега лекарите решаваха проблемите при пролапс на правото черво чрез хирургична пластика. За разлика от методиката на д-р Дюбюисон, чрез сакроколпопексията се поставя синтетично платно, което коригира пролапса на органите във всички отдели на гениталиите.
Пролапсът на тазовите органи - матка, влагалище, пикочен мехур, право черво и др., се получава най-вече при жени в менопауза. Това е времето, в което приключва менструалната функция и се изчерпва яйчниковия резерв, обяснява д-р Бузалов. Най-честите причини, които водят до пролапс на тазовите органи, са тежки раждания по вагинален път на бебета с тегло над 3,800 - 4,00 кг. Причина може да бъде използването на форцепс или на други вагинални оперативни интервенции по време на раждането. Основна причина е също вродената слабост на поддържащия апарат на матката. Затова извършването на тежка физическа работа трябва да се избягва от жени. Спорадичната кашлица, предизвикана от тютюнопушене или от хронично белодробно заболяване, както и хроничният запек могат да бъдат подбуждащи и допринасящи фактори, водещи до пролапс на тазовите органи. Отпускането им нарушава качеството на живот на жените, създавайки им редица неудобства. Макар и рядко, пролапс на тазовите органи може да се прояви и при по-млади жени. Най-младата пациентка на д-р Бузалов и д-р Янев е едва 35-годишна жена.
Класическият начин за лечение на пролапс е чрез пластика на пропадналите органи чрез влагалищна операция. Този метод обаче има редица недостатъци, сред които скъсяване на влагалището и нарушаване на сексуалната функция на жената, както и опасност от повторно пропадане на органите. При класическия метод най-често се налага матката да бъде отстранена чрез влагалищна хистеректомия.
Едно от предимствата на сакроколпопексията е, че позволява органите да бъдат съхранени. Хирургът прониква в коремната кухина през 4 миниатюрни разреза, като извършва корекцията чрез видеоконтрол.
От 2012 година досега екипът на д-р Бузалов и д-р Пламен Янев е извършил над 260 лапароскопски операции за поставяне на синтетично платно, предимно по метода на швейцарския професор д-р Жан Бернар Дюбюисон. От няколко месеца двамата успешно прилагат и сакроколпопексия. „Това е една от най-сложните лапароскопски интервенции, която попада в най-високата - IV-та група по трудност лапароскопски операции", казва д-р Бузалов. Методиката изисква отлично познаване на анатомията на тазовото дъно и добър опит в лапароскопските операции. Д-р Бузалов и д-р Янев са преминали индивидуален специализиран обучителен курс по сакроколпопексия в Университетската болница Дексеус в Барселона, благодарение на подкрепата на фирма Olympus. Курсът беше изключително полезен от практическа гледна точка, казват двамата лекари.
Сакроколпоплексията има противопоказания при някои пациенти. При тях обикновено корекцията на пролапса се извършва по метода на проф. Дюбюисон.

Източник: trakiahospital.com

Коментари

Още от последните новини