Модата с райския газ в Слънчев бряг не e от вчера

Модата с райския газ в Слънчев бряг не e от вчера - E-Burgas.com

Към момента не са постъпвали сигнали за продажба на капсули с райски газ в РЗИ-Бургас, съобщи  зам.-директорът д-р Вергиния Цанова пред радио "Фокус". Коментар е във връзка с публикации, че в Слънчев бряг се продават балони, съдържащи райски газ. 

Тя обясни, че се извършват съвместни проверки при подаден сигнал от органите на МВР. За миналата година са съставени девет акта.

“Поради което са извършени проверки съвместно с наши експерти по химически вещества и смеси. Експертите са установили наличие на газообразни вещества, които се вдишват от латексови балони, като на етикета им пише, че съдържат райски газ. Впоследствие тези газове са били изследвани и е установено, че съдържат определено количество райски газ . Оттам нататък е образувано досъдебно производство в съответните районни управления на МВР“, коментира още д-р Цанова.

Райският газ предизвиква еуфория,  коментира анестезиологът в УМБАЛ-Бургас д-р Йордан Томов. Той е с отпускащо действие.“Райският газ е елемент на многокомпонентната балансирана анестезия и като всеки един елемент, който участва в тази анестезия, се използват определени негови свойства, които в малки дози се комплицират тези ефекти и се стига до анестезията, която по вид е кома за организма, която протича с обезчувствяване и липса на дишане“, поясни д-р Томов. Райският газ се произвежда в Димитровград.

Коментари