Много смях и хубава музика носи „Реформаторът“ в петък в Операта

Много смях и хубава музика носи „Реформаторът“ в петък в Операта - E-Burgas.com

Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуващ концертен спектакъл под надслов „Реформаторът”, който ще внесе свежа хумористична нотка в есенните дни. В петъчната вечер, 4 ноември, от 19 часа в залата на Операта предстои премиерата на новия музикално-сценичен проект на бургаския културен институт, който ще зарадва публиката със завладяващ с хумористичния си заряд и популярни партитури.

На очароващите с талант и сценично присъствие на любимеца на публиката Герасим Георгиев-Геро, младите талантливи актьори Соня Ковчезлиева, Илиан Божков и солистката на Държавна опера – Бургас Мария Цветкова-Маджарова ще партнира оркестърът на Държавна опера – Бургас, под вдъхновената палка на маестро Левон Манукян. Соня Ковчезлилева е добре позната на бургаската публика от изявите й в концертните спекткали„Романтична комедия“ и „Без любов не може“, в сценично партньорство с Ненчо Балабанов. Двата проекта са също по идея и сценарий на Юлия Манукян, под диригентството на Левон Манукян. Младият актьор Илиан Божков стана популярен с участието си в сериала на БНТ „Румбата, аз и Роналндо“. Идеята и сценарият на „Реформаторът” са отново на Юлия Манукян, аранжиментите, представящи известни произведения в нов оригинален облик, са дело на диригента Левон Манукян, който е със сериозен професионален опит в създаването на подобни вълнуващи спектакли на хитови музикални мотиви в нов авторски прочит. Младият диригент има афинитет към стилно издържаните музикални изяви, подплатени със силен емоционално-смислов заряд. „Реформаторът“ продължава добрата традиция. В началото на м. октомври стартира друг музикално-сценичен проект на успешния тандем Левон и Юлия Манукян, заедно с оркестъра на Бургаската опера – „Златните песни от „Златният Орфей“, със солисти Орлин Горанов и Маргарита Хранова, който – след успешната премиера в Бургас, премина триумфално и на сцените на Плевен, Благоевград, Пловдив и Сливен, като националното турне продължава.

Авторът на оригиналния сценарий на „Реформаторът“ Юлия Манукян обрисува с няколко словесни щриха идеята на музикално-сценичния проект: „Представяте ли си директор, който е спуснат отгоре без никаква квалификация? Защото неговата професия е “Директор” и това е достатъчно! Големият Герасим Георгиев-Геро, подпомаган от послушната му секретарка Соня Ковчезлиева, изпада в тотална бъркотия, сътворена от сценаристката Юлия Манукян. Хвърлен директно в “клетката на лъва” при музикантите от Държавна опера-Бургас, новоизлюпеният директор сътворява чудеса от безумия само за един ден. Най-голяма съпротива ще срещне от диригента им – Левон Манукян! Нека битката започне сега!

Публиката да се готви за свръхзабавни словесни каламбури и диалози, които ще представят Герасим Георгиев-Геро, като директор, спуснат „отгоре“ и нямащ представа от реда и взаимоотношенията в един симфоничен оркестър, Соня Ковчезлиева – в ролята на негова секретарка, Илиан Божков – като представител на синдиката на музикантите. Освен на интригуващия забавен текст, чрез който се казват ненатрапчиво много истини за съвременната реалност, в новия проект е заложено и на богата музикална програма, включваща популярни и обичани заглавия: „Унгарски танц‘№ 5 от Йоханес Брамс, „Музикален момент“ от Роберт Шуман, „Малка нощна музика“ от В. А. Моцарт, части от „Пицикато полка“ от Йохан Шраус, „Маскарад“ от Арам Хачатурян, „Перпетуум мобиле“ от Йохан Щраус-син, „Либертанго“ от Астор Пиацола, „Разходка с куче“ от Джордж Гершуин, „Пинк, Планк, Плунк“ от Лерой Андерсон, „O, sole mio“ и „O, mio babbino caro“ – със солист сопраното Мария Цветкова-Маджарова. В разнообразната музикална програма са включени и обработки на български народни песни, както и емблематичната „Фалшив герой“ на Тодор Колев.

Имате нужда от добро настроение с гарантирано качество, от зареждане на сетивата и глътка оптимизъм в сложното време, в което живеем? Имате ги – с новия концертен спектакъл на Държавна опера – Бургас „Реформаторът” – 4 ноември, петък, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас!

В рамките на м. ноември предстоят концерти и в зала „Яворов“ в гр. Благоевград – на 8 ноември, както и в зала „Филхармония“ в гр. Русе – на 10 ноември, с начален час и на двете събития – 19 ч.

Коментари

Още от последните новини