Млад мъж оцеля след 43 дни битка с ковид, свали 35 кг.

Млад мъж оцеля след 43 дни битка с ковид, свали 35 кг.  - E-Burgas.com

След 10 дни в болница, 43 дни битка след усложнения от коронавируса и с 35 килограма по-лек, младият мъж от Пазарджик Георги Спасов оцеля и бе изписан от болницата. Каква терапията са приложили лекарите, за да спасят живота му, разказа пред бТВ д-р Тони Палийски, началник на интензивен сектор в ковид отделение МБАЛ "Хигия". 

"Това е емблематичен случай, защото въпреки че бяхме работили близо една година вече с такива пациенти, имаше съобщение, че боледуват и млади хора. Всеки обаче очакваше, че ще му се размине тази тежка отговорност да спасява живота на млад човек, но винаги има първи път. Един ден той беше насочен за хоспитализация при нас, млад, здрав физически мъж, най-неочаквано развиваше много бързо признаци за на дихателна недостатъчност. В началото приложихме едно кислородолечение, каквото е стандартно за такива пациенти, но последва катастрофално развитие в следващите дни", каза в "Тази сутрин" д-р Палийски.

"Буквално за 1-2 денонощия състоянието на Георги много се влоши. Наложи се да използваме различни методи за респираторна поддръжка, да подпомагаме неговото дишане и така започна една борба, която продължи близо три седмици. Непрекъснато мониториране на неговите показатели, изследвания, образна диагностика и консултации между нас, специалистите. Трябва да ви кажа, че той се превърна в ежедневен проблем. Всеки ден си говорихме за него, хората, които не работиха в ковид отделението, също знаеха за него, интересуваха се. Невероятен дух показа този млад мъж, въпреки че съм сигурен, че е имал и моменти на отчаяние", допълни д-р Тони Палийски.

Коментари

Още от последните новини