Митничари сгащиха злато, сребро и хиляди евра в двама румънци на "Лесово"

Митничари сгащиха злато, сребро и хиляди евра в двама румънци на

Златни плочки и сребърни накити, недекларирана валута и нелегални цигари откриха митнически служители при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция през МП Лесово. Иззети са 166 сребърни изделия с общо тегло 660 грама, 11 златни пластини с общо тегло 355 грама, недекларирани 13 700 евро и 1 200 къса цигари без акцизен бандерол.

Автомобилът с румънска регистрация е селектиран от митническа мобилна група за щателна митническа проверка, а от Гранична полиция постъпва искане заради съмнения за нелегални акцизни стоки. Митническа мобилна група към ЦМУ и митнически инспектори от МП Лесово отклоняват колата към халето за проверка, въпреки че шофьорът и двамата му спътници твърдят, че не пренасят нищо, което да подлежи на деклариране.

В багажника митническите служители се натъкват на пригоден тайник в естествените кухини над калника. Вътре е укрит добре запечатан плик, съдържащ общо 166 ювелирни артикула - пръстени, гривни, висулки, синджири, включително и две пластини от бях метал. Според първоначалната експертиза всички изделия са изработени от сребро. Установено е, че сребърните изделия са собственост на един от пътниците. При последвалия личен преглед  у него е открита и недекларирана валута - 13 700 евро в купюри от 50 до 500 евро, поставени в пачки в чорапите му и в джобовете на панталоните му. 

При извършен  личен  преглед  на шофьора,  митническите служители установяват, че в обувките на мъжа, които той носи в момента на проверката, са скрити  11 златни пластини с различни размери и общо тегло 355 грама. Златните заготовки са разстлани над стелките и притиснати от стъпалата на шофьора. В ръчния му багаж митническите служители откриват и  1200 къса /60 кутии/ цигари марка „KENT" без акцизен бандерол.

Срещу  двамата нарушители - шофьора на колата и единия от пътниците, румънски граждани от Букурещ, са съставени актове по Валутния закон и Закона за митниците.  Изделията от благородни метали и недекларираната валута подлежат на отнемане в полза на държавата.

Коментари

Още от последните новини