Миризма на нефт пак подлуди Бургас, чака се отговора на РИОСВ

Миризма на нефт пак подлуди Бургас, чака се отговора на РИОСВ - E-Burgas.com
Снимка: burgas1.org

От общината скастриха екоинспекцията и "ЛУКойл Нефтохим Бургас"

Снощи на дежурния телефон на община Бургас са постъпили 27 сигнала за неприятни миризми - на пропан-бутан и на нефтопродукти. Сигналите са предимно от квартал "Долно Езерово", ЦГЧ и комплекс "Възраждане". Всички постъпили сигнали са предадени веднага след получаването им на компетентния орган - РИОСВ Бургас. Незабавно е информиран и оперативният дежурен на "ЛУКойл Нефтохим Бургас".

До този момент община Бургас все още не е получила официално становище за причината за неприятните миризми от компетентния орган -  бургаската екоинспекция.

"За община Бургас е меко казано неприемливо часове след получените сигнали  компетентният контролиращ орган да не е предприел действия за установяване причините за проблема и за разпореждането на конкретни мерки за решаването му.

Не намираме за нормална ситуацията, в която не РИОСВ Бургас информира община Бургас за проблеми с качеството на въздуха, а Община Бургас сигнализира за такива и настоява за действия." заявиха от общината.

Местната власт продължава да настоява за по-експедитивни и адекватни действия от страна на Министерството на околната среда и водите, по-засилен превантивен контрол на предприятията и най-вече за навременна информация, която да се подава на гражданите.

"Настояваме за отговор от ръководството на "ЛУКойл Нефтохим Бургас", защо при конкретните метеорологични условия - пълно безветрие, от страна на рафинерията не е приведен в действие разработеният оперативен план за работа на предприятието при неблагоприятни метеорологични условия. Смятаме, че гражданите на Бургас имат право да знаят какви конкретни мерки са предприети и от предприятието, и от контролиращия орган - РИОСВ." се казва още в обръщението. 

Припомняме, че въпреки настояването на кмета на Община Бургас да се увеличат правомощията на общините по отношение на големите промишлени предприятия, отговорността беше оставена единствено на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ.

Община Бургас се обръща към гражданите и ги призовава да продължават да подават сигнали, защото това е единственият начин, въпреки ограничените ни правомощия, да изискваме от тяхно име бърза и адекватна реакция.  

Коментари

Още от последните новини