Министър Сандов: Има планове как да се действа при удар по АЕЦ в Украйна

Министър Сандов: Има планове как да се действа при удар по АЕЦ в Украйна - E-Burgas.com

Няма риск за България от ядрена авария в двете атомни електроцентрали в Украйна.

Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по Нова телевизия.

По време на война това е една от най-големите опасности, но ние следим радиационния фон и няма завишения. Има само прах от Чернобил и тези частици се вдигат при преминаването на военна техника.

Данните от Украйна се изследват редовно, а на страницата на МОСВ има линк към 2 карти, на които може да се провери каква е ситуацията, каза още Сандов.

Има планове как да се действа при удар по АЕЦ в Украйна, но се надявам. че няма да се стигне дотам. Може да има спиране на електричеството в някоя от централите и реакторите да не се охлаждат, както стана с АЕЦ във Фукушима, смята министърът.

За Русия ще е самоубийствено да удари централите, защото ще пострадат и руснаците. Ако се стигне до употреба на химическо оръжие, което е забранено, имаме начини за защита. Опасните облаци трудно ще стигнат до нас, но има риск за Черно море.

Министър Сандов е против изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", защото е скъпо и ще отнеме поне 15 г. По-добре е България да разчита на възобновяеми енергийни източници и да се търси друг начин за енергийина независимост. Важно е и да спрем парниковите емисии.

Коментари

Още от последните новини