Минималната заплата и възрастта за пенсиониране ще продължават да растат до 2021 г.

Минималната заплата и възрастта за пенсиониране ще продължават да растат до 2021 г. - E-Burgas.com

Минималната заплата ще продължи да расте със стъпка от по 40-50 лв. на година чак до 2021 г. В този период всяка година с по няколко месеца ще продължава да расте и възрастта за пенсиониране. За периода обаче данъците не се предвижда да се променят, а държавните финанси ще са без дефицит едва през 2020 г. Това се вижда от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. на Министерството на финансите, публикувана в четвъртък. Документът се създава всяка година и отразява посоката, в която ще се развиват публичните финанси за няколко години напред, както и очакванията на управляващите за икономиката на страната.

В момента минималната работна заплата е 510 лв. и от началото на 2021 г. трябва да е 650 лв., ако се изпълни заложеното в прогнозата. Заедно с тази заплата ще расте и осигурителния доход на самоосигуряващите се, което де факто ще увеличи и тяхната осигурителна тежест.

Разходите на държавата през следващите няколко години ще продължат да растат - основно за текущи разходи - за издръжка, заплати, здраве и пенсии. Най-голямото перо - по 330 млн. лв. на година, са предвидени за учителските възнаграждения, които ще продължат да се увеличават докато се удвоят през 2021 г.

От 1 януари на всяка календарна година ще продължава увеличаването на възрастта за пенсиониране докато през 2021 г. ще са нужни навършени 61 г. и 8 месеца (и 36 години трудов стаж) за жените и 64 г. и 4 месеца (и 39 години трудов стаж) за мъжете.

От въвеждането на тол системата се очаква приходите през първата година да бъдат 215 млн. лв.

Министерството на финансите залага на продължаващ ръст и на приходите, и на разходите през следващите три години. Темпът им на увеличение обаче ще е по-нисък от този на БВП на страната и затова преразпределителната роля на държавата ще намалява като през 2021 г. се очаква да е 36.1% от БВП при заложени 37% през тази година.

Коментари

Още от последните новини