Мина "Черно море" фалира, близо 300 души остават без работа

Мина

Задълженията към работниците на мина „Черно море" - Бургас ще бъдат изплатени, най-вероятно до края на месеца. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Русомир Калоянчев, изпълнителен директор на мина „Черно море - Бургас”. Той обясни, че мината прекратява дейността си в понеделник.

„Причината е, че не можем да осигуряваме безопасни условия на труд поради тежко финансово положение - ниски изкупни цени на въглищата, ниска цена на електроенергията от въглища. В такава среда предприятия от този тип не могат да съществуват”, обясни Калоянчев.

Той допълни, че ще се освободи персонала на мината, който е около 280 души, като ще останат не повече от 25 души. „Те ще предприемат действия по ликвидация на обекта и то само на повърхността. Подземието ще се остави, понеже ще са необходими огромни средства, ако трябва да се извади оборудването”, допълни Калоянчев. По неговите думи, решението за прекратяване дейността на мината е взето в петък и са уведомени компетентните органи. Той подчерта, че основна причина за затварянето на рудника е ценовата политика за кафявата енергия. „Регулаторът го интересува само газта, когато падне нейната цена, свалят и цената на изкупната електроенергията от ТЕЦ-ове и топлофикации, които работят на въглища”, допълни още Калоянчев. 

Коментари

Още от последните новини