Михаил Копанов се впуска в презокеанската регата OSTAR

Михаил Копанов се впуска в презокеанската регата OSTAR - E-Burgas.com

Бургаският ветроходец Михаил Копанов ще участва в международната презокеанска регата OSTAR. Това е първото състезание за самотни мореплаватели.

Началната точка на нейния маршрут е от град Плимут - Англия, и продължава до Нюпорт в САЩ. Това е трудно състезание по няколко причини, обясни Михаил Копанов.

"Първата от тях е, че ветровете в този район са насрещни и това затруднява управлението на плавателния съд. Опасност създават многото айсберги в района на Нова Скотия. По това време на годината те слизат на юг от Гренландия. Гъстите мъгли на някои места, както и големият брой риболовни кораби в района на Канада, също са сред препятствията по маршрута на ветроходците", допълни Копанов.

Община Бургас подпомага Михаил Копанов в начинанието му за преплуване на Атлантическия океан. Затова и на неговата яхта, наравно с националния трибагреник, ще се вее и знамето на Бургас. Досега участие в състезанието са заявили 15 ветроходци.

"Пожелавам успех на господин Копанов, убедени сме в неговите способности. Неговото участие в регатата е една добра реклама на Бургас като морски град, който има традиции в морските спортове. Благодаря на Яхтклуб Порт Бургас и Федерацията за подкрепата", каза кметът Димитър Николов.

От 70-те години на миналия век досега клубът е имал трима представители, участвали в регатата OSTAR, заяви председателят на Яхтклуб Порт Бургас Евгени Мавродиев. Това са известният капитан Георги Георгиев, капитан Никола Джамбазов, доктор Васил Куртев и след дълга пауза Бургас отново има участник в престижното състезание.

 

Коментари

Още от последните новини