Местните кадри свършиха, бургаските ресторантьори набират кадри от Пловдив

Местните кадри свършиха, бургаските ресторантьори набират кадри от Пловдив - E-Burgas.com

От ресторантьорския бранш в Бургас се оплакаха, че не им достигат служители за новия сезон, а наличните кадри в града не са достатъчно. Същевременно имат запитване и проявено желание от Университета по хранителни технологии в Пловдив негови студенти да работят тук.

Темата за кадрите в туризма бе обсъдена днес на поредната среща, организирана от Община Бургас, която се стреми да срещне интересите и изискванията на образование и бизнес, за да работи максимално ефективно местната икономика. В нея участваха зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" - Ивелина Стратева, дирекорите на Професионалната гимназия по туризъм и Колежа по туризъм в Бургас, Иван Иванов - председател на Регионалната бургаска туристическа камара, представители на частни и общински фирми в сектора.

От гимназията по туризъм съобщиха, че имат предостатъчно договори за практика с много фирми, но бизнесът трябва да мотивира по-добре във финансово отношение учениците, да не ги търси спешно в началото на сезона и да няма очакването, че те са идеално научени да вършат всичко. Коментирана беше остарялата учебна програма, в която, например, на младите готвачи още се преподават брашняните запръжки, а модерната кулинария е вече много различна. Отчетена беше пределната възраст на много от учителите по практика и това, че те имат нужда да се се обучават периодично при професионалисти от частния сектор, за да повишават квалификацията си.

От Колежа по туризъм също съобщиха, че има голямо търсене на техните кадри, но въпреки това през последните две години приемът им бил съкратен. На 1 март там ще се проведе Ден на отворените врати, на който са поканени бургаските ученици, завършващи среднот образование, както и представители на фирмите от туристическия бранш.

От бизнеса пък за пореден път се чу оплакването, че няма достатъчно кадри, всеки иска да работи на бюро и почти никой в обслужващия сектор - бармани, сервитьори и т.н. Младите хора постъпвали при тях с повече очаквания и по-малко способности.

Община Бургас пое ангажимента да съдейства по всички възможни начини - обучения, срещи, осъвременяване на учебни програми, предложения за законови промени, за да може образование и бизнес да са в синхрон помежду си и да се запази добрият ритъм в развитието на местната икономика.

Коментари

Още от последните новини