Местим часовниците с час напред в деня на изборите

Местим часовниците с час напред в деня на изборите  - E-Burgas.com

От следващата неделя отново преминаваме към лятното часово време. В 3:00 часа сутринта на 26 март всички в България ще трябва да преместят стрелките на часовниците с един час напред. Датата съвпада с деня на парламентарните избори и може да все известен смут в организацията. 

Системата е въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Специалистите посочват, че смяната на времето обикновено предизвиква известни смущения в тялото и ума ни. Причината е, че смяната на времето налага организмът ни да привиква към нов режим на работа, което често води до трудно заспиване вечер, неспокоен сън и нарушаване на изградените ни навици – ставане по едно и също време за работа, лягане пак почти по часовник и т.н. Стресът, на който е изложен организма при преминаване към лятно часово време е по-голям и адаптацията към новият ритъм изисква време. Периодът на привикване е различен и зависи от индивидуалните особености на организма.

 

 

Коментари

Още от последните новини