Медицинските сестри протестират

Медицинските сестри протестират - E-Burgas.com
Архив БНТ

Медицинските сестри излизат на протест на професионалния си празник - Международния ден на сестринството. Така те ще изразят недоволството си срещу проблемите в системата, срещу ниските си заплати и недостига на кадри.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 000. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова.

Исканията си за по-добри условия на труд протестиращите ще заявят на площад „Независимост". По предварителна информация на организаторите на протеста ще се съберат около 3000 души.

„Работим при критично ниско заплащане, липсват специалисти по здравни грижи, липсва и елементарно уважение към нашите професии", казват медицинските сестри.

Средната заплата е между 600 и 700 лева. Студентите, които завършват, отиват в чужбина, за да работят за по-добро заплащане. Ето защо медицинските сестри се определят като "изчезващ вид".

Валентина Атанасова е старша сестра в Спешното отделение на Националната кардиологична болница. Откакто се е дипломирала, друго работно място не познава. Да спасяваш животи се превръща в лукс, обяснява Валентина, който все по-малко медицински сестри могат да си позволят.

И докато колегите им в Европа получавали между 1800 и 2000 евро минимална заплата, финансирането на спешните отделения у нас намалявало все повече.

Коментари

Още от последните новини