МДЛ „ЛИНА“ използва най-съвременната техника за детекция на Хламидия – ДНК анализ чрез Real-Time PCR

МДЛ „ЛИНА“ използва най-съвременната техника за детекция на Хламидия – ДНК анализ чрез Real-Time PCR - E-Burgas.com
хламидия pcr Хламидиалната инфекция се причинява от вътреклетъчен паразит наречен Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис). Тя се предава по полов път и засяга както мъже, така и жени. Освен урогениталната система, в някои случаи се засягат и очите, ставите, черния и белия дроб. Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 7- 20 дни. При жени хламидията засяга първоначално цервикса и уретрата. Симптомите са неспецифични - вагинално течение, парене при уриниране, болка или кървене. При мъжете симптоми на хламидийна инфекция са уретрално течение, парене при уриниране, чести позиви или болка в края на уринирането. По данни на СЗО приблизително 70-75% от инфектираните остават безсимптомни за дълъг период от време. Това от своя страна дава възможност процесът да се задълбочи, инфекцията да хронифицира и да се появят усложнения. Най-честите са  тазово-възпалителна болест, безплодие и преждевременно раждане при жените, както и уретрит, простатит, инфертилитет и/или еректилна дисфункция при мъжете. Хламидийната инфекция при бременност може да окаже влияние върху здравето на новороденото. Изследването за  Хламидия трахоматис се препоръчва при:
  • При хронични инфекции на урогениталния тракт;
  • При планиране на бременност (изследването се препоръчва за двамата съпрузи, особено при хронични заболявания на урогениталния тракт)
  • Контрол на ефективността на лечение с антибактериални лекарства (контрол се провежда не по-рано от един месец след края на лечението).
  • Профилактични скрининг тестове (за откриване на  асимптоматични латентни инфекции)
  • Мъжки и женски стерилитет.
  • За диференциална диагноза на заболявания със сходни симптоми: микоплазма,уреаплазма, гонорея и др.
  Най-използваният тест за диагностика на Хламидия, определян като съвременния златен стандарт, е изследването на проба от урогениталния тракт за присъствие на ДНК от Хламидия трахоматис. Медико-диагностична лаборатория "ЛИНА"  използва най-съвременната техника за детекция на Хламидия -ДНК анализ чрез Real-Time PCR. Този метод за изследване позволява детекция на патогена в голямо разнообразие от биологични проби - цервикален секрет, уретрален секрет, урина, еякулат, простатен секрет, ставен пунктат и др Real-Time PCR има следните предимства пред всички останали методи:
  • Благодарение на високата си чувствителност методът позволява откриване на единични бактериални клетки .Чрез PCR се диагностицират дори причинители на инфекции, които не могат да бъдат открити чрез други методи (имунологични, бактериологични, микроскопски)
  • Специфичността на метода достига 100%. Откриването на инфекциозния причинител в изследвания материал се извършва по неговата уникална  ДНК последователност, което изключва възможността за фалшиво-положителни и съмнителни резултати.
  • PCR директно открива инфекциозния причинител (за разлика от други методи, основаващи се на продукти от дейността на микроорганизмите)
  • PCR е универсален метод – в качеството на изходен материал могат да се използват различни секрети, а в една и съща проба могат да бъдат открити едновременно някоко инфекциозни причинителя.
  • PCR дава възможност за диагностика на скрити и хронични инфекции. Особено подходящ е за откриване на труднокултивируеми, некултивируеми и персистиращи микроорганизми. Методът е изключително ефективен при възбудители с висока антигенна изменчивост и вътреклетъчни паразити.
  • DSC_1713_pp_0
  • Красимира Чернаева, специалист "Биология" в МДЛ "Лина"
Коментари

Още от последните новини