Мазутът в Равда и Несебър не бил опасен за хората

Мазутът в Равда и Несебър не бил опасен за хората - E-Burgas.com

Вероятна причина за замърсяването е моторен кораб плаващ за Украйна

Мазутът, който стресна хиляди плажуващи по бреговете на Равда и Несебър не бил опасен за хората и природата. Това заяви д-р Вирджиния Цанова от Регионалната здравна инспекция пред „Нова тв“.

От понеделник насам мазутни топчета е изхвърлило морето на плажовете в Несебър, Равда, Поморие, Созопол и на други места по крайбрежната ни ивица. Много на брой туристи се оплакват от замърсяването, като най-силно засегнат е южния плаж в Несебър.

"От два дни е така, пълна мизерия", разказа турист. Други хора споделят, че се притесняват за здравето на себе си и децата си. Веднъж попаднал по тялото или дрехите мазута се чисти изключително трудно. Някои от хората твърдят, че това успешно става с нафта.

От Регионалната здравна инспекция и други отговорни институции обаче са взели проби от водата и уверяват, че няма опасност за хората и природата. Окончателните резултати се очакват до седмица.

Предполагаемият източник на замърсяването е моторен кораб, плаващ под панамски флаг, разкри кап. Станимир Николов от „Морска администрация”. Това са показали и сателитни снимки.

Плавателният съд няма как да бъде глобен, тъй като не спира на българско пристанище. Нашите власти са информирали компетентните органи в Украйна, където кораба ще акостира.

Концесионерът на южният плаж в Несебър и този в Слънчев бряг заяви, че са взети мерки за почистването на ивицата. "Ще чистим плажовете до пълното отстраняване на мазутните топчета", допълни той.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Мазутът в Равда и Несебър не бил опасен за хората - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Мазутът в Равда и Несебър не бил опасен за хората - E-Burgas.com

Африка