Майки на деца с увреждания към управляващите : Спрете с геноцида към нас!

Майки на деца с увреждания към управляващите : Спрете с геноцида към нас! - E-Burgas.com

Майки на деца с увреждания протестираха днес пред сградата на Общината. Те се недоволни от новата програма за Лични асистенти, според която на болните им се полага лична грижа два часа на ден. Вчера социалният министър Зорница Русенова обяви, че програмата зависи от местната власт.

„Само си прехвърлят като горещ картоф проблема. Писна ни да ни лъжат, да ни заблуждават. Как да се грижа за детето си със 100 лева на месец. Хайде да дойде министърката и да ми го гледа тя с тия пари.”-каза за е-Бургас инициатора на протеста Недялка Гръкова. Нейната дъщеря страда от Детска церебрална парализа.  Момичето се разболява след лекарска грешка по време на раждането.

Да подкрепят Недялка дойдоха и други бургаски майки, възмутени от новата програма за Лични асистенти. Към протестиращите се беше присъединила и жена от Карнобат, която след като разбрала за днешното недоволство, решила да дойде до Бургас.

„Аз нямам такова дете у дома, болно. Но това, което се случва в България е пълно безумие. Тия майки цял живот са обречени да гледат болните си деца, нямат кариера, нямат социален живот.  И накрая се подиграват с тях.”-каза жената, дошла да подкрепи протестиращите родители.

„Време е тези горе да слязат долу и да видят каква е действителността. Отпуснатите часове за лична помощ на деца или лица с увреждания е между 10 и 40 часа месечно. Какво да правим с децата си през останалите часове? На кой да ги оставим? Как да ги отглеждаме със заплата под 100лева? Потребителите ще имат право максимум на 40 часа на месец или 2 часа на ден  да използват лични асистенти . В другите  22 часа кой ще ни гледа децата, социалният министър ли или някой от общинска администрация в Бургас? Това е  поредният абсурд в абсурдната ни държава! Ние, личните асистенти ще бъдем осигурявани върху тези два часа.”-каза за е-Бургас  Гръкова.

 

Недялка пита на каква база е взето това решение и защо на дъщеря й се отпуска медицинско лице, без тя самата да е поискала такова. „И какво излиза, че потребителят не може сам да разпределя часовете,  а някой решава вместо него какъв специалист и кога да му го прати и кога. На базата на какво решават, че са нужни 10 или 40 часа месечно. Или просто се възползват, че ние така или иначе си гледаме децата.”-казва още Недялка.

Сред протестиращите беше и заместник-кметът по социални дейности Лорис  Мануелян. Той беше категоричен, че община Бургас води много добра социална политика и никога тя не е била насочена срещу хората или децата с увреждания. „Общините са тези, които трябва  да съдействат, за да може това да се случи. Това е истината. Гневът на тези хора  е абсолютно справедлив. Това не е гняв само заради този проект. Това е натрупано през годините и униженията, през които тези хора преминават ежедневно.”-каза Лорис Мануелян.

Родителите на деца с увреждания нямат намерения да подписват проекта. И ако не бъдат чути, се заканват да направят палатков лагер в знак на гражданско неподчинение.

Галерия
Коментари

Още от последните новини