Майки на деца с увреждания блокираха пътя Бургас – Созопол, искат Закон за личната помощ

Майки на деца с увреждания блокираха пътя Бургас – Созопол, искат Закон за личната помощ - E-Burgas.com
Nova.bg

Майки на деца с увреждания излязоха на протест в различни точки на България. Родители блокираха временно и пътя Бургас - Созопол., показа репортаж на „Нова тв“. "Не искаме да пречим на другите хора. Затова блокадата ще продължи малко. Но следващият път няма да е така, защото ние няма да спрем да се борим и това няма да е последният ни протест", заяви майка на дете с увреждания, излязла на шосето.

Протестът мина под мотото "Аз съм родител, не личен асистент". А блокадата бе на първото КПП на изхода от Бургас.

Майките не искаха да създават неудобство и да гневят шофьорите, пътуващи към морето в събота сутрин, поради което решиха днешният им протест да е символичен, но борбата им ще продължава.

Родителите бяха дошли заедно с децата си, но по съвет на полицаите те останаха край шосето, а на пътя излязоха само майките.

Те настояват да има Закон за личната помощ, в който да се регламентира ясно как хората с увреждания и техните близки могат да получават пари за лични асистенти.

Недоволни родители на деца с увреждания се събраха в много градове.

В Перник новият проект за лични асистенти вече работи. Много майки на деца с увреждания обаче са се отказали от него. Обясняват, че от Общината предложили да им заплащат само по няколко часа на ден. Имало и вариант да бъдат лични асистенти не само на собственото си дете. Причината - отпуснатите пари са прекалено малко.

„Ако ме назначат на 2 часа за моето дете да се грижа и още 2 часа за друго дете да се грижа, през другите 2 часа, кой ще се грижи за моето дете?Аз съм му правила изкуствено дишане когато спираше да диша. Нашите баби не смееха да припарят до него от страх”, коментира Катя Йорданова, чието дете е с увреждане.

Проблемът не е само в Перник. В Пазарджик ситуацията е подобна. "Беше ни предложено да гледаме три часа нашето дете, а през останалите часове да гледаме друг човек с увреждания. Децата обаче са малки и няма на кого да ги оставим", обясни една от майките, отказала да се включи в програмата "Личен асистент" в града. "Предлагаме да се регламентира родителите на деца с трайни увреждания да получават поне минимална работна заплата", обясни тя.

„Услугата „Личен асистент” би трябвало да осигури грижа на човек с увреждане. Никога не е имало задължение тази услуга да предоставя от родител или друг член на семейството, но най-често е така. В следващата една година ще помислим как майките на децата с увреждания да могат да имат право на други социални придобивки, освен услугата „Личен асистент”, коментира пред Нова телевизия социалният министър Зорница Русинова.

Коментари

Още от последните новини