Материална помощ от Бургас пътува към Турция

Материална помощ от Бургас пътува към Турция - E-Burgas.com

Стотици бургазлии се отзоваха на призива за подкрепа и се включиха в акцията за събиране на материална помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, организирана от Общината. В плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ и туристически информационен център „Часовника“ постъпиха няколко тона дарения. Това са предимно одеяла и дрехи, също така бебешки памперси и пелени, пакетирани храни, мокри кърпи, битови и домакински електроуреди, спално бельо, хавлии, халати, чаршафи, захар, брашно и други.

Събраното дотук се извозва с камиони. Вече тръгнаха два. Подготвя се трети. Материалната помощ от Бургас ще бъде претоварена в тир в Руен заедно с други дарения от България и още днес ще пресече границата с Турция.

Приемането в двата пункта продължава и през следващите дни. Община Бургас проучва възможностите част от даренията да стигнат до Сирия.

„Горд съм от активността на бургазлии. Кризите, войните и бедствията причиняват големи щети и на психиката. Но хората в нашия град не са изгубили човечността си. Да помогнеш на пострадал комшия, болно дете, бедняк или бежанец от войната е благородно. Бургазлии продължават да го правят отново и отново. Ние вярваме, че малко по малко засегнатите от земетресението ще се върнат към нормалния начин на живот. Но дотогава имат нужда от помощ и ние няма да им я откажем!“, каза кметът Димитър Николов.

Той разговаря с БЧК и други държавни институции за централизиране и координиране на процеса по изпращане на помощ от България за пострадалите – материална или финансова, тъй като Бургас ще организира и следващо дарение, но логистиката за придвижването е трудна.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини