Масови нарушения по заплащането в морските курорти

Масови нарушения по заплащането в морските курорти - E-Burgas.com

Ръст на нарушенията по заплащането на труда спрямо 2015 г. е отчетен при засиления контрол на Инспекцията по труда в морските курорти през сезон 2016 г. Най-голям дял в сезонните обекти обаче продължават да имат нарушенията, свързани с работното време, според резултатите от инспекционната кампания в областите Бургас, Варна и Добрич, в която по традиция се включват и екипи от други области на страната, публикува "Факти".

По време на кампанията през т.г. са извършени 1647 проверки, с 361 броя повече от 2015 г. Проверени са 1599 предприятия с 28 205 работещи в тях. Установени са 259 нарушения, свързани със заплащането на труда при 144 броя година по-рано. Най-често се установява незаплащане с увеличение на положен нощен труд и за работа в почивни дни.

Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са 634 броя, почти колкото и през 2015 г. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 155 при 152 година по-рано. Продължава практиката договори да се сключват в деня, в който бъде обявена инспекционна кампания. Наблюдава се и тенденция работодатели, при които е установено лице без договор, да сключват контракти с други свои работници и служители, които при проверката не са били на работните си места. При установяване на лице без трудов договор задължително се търси административнонаказателна отговорност. Санкцията е не по-малка от 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно. Тя може да достигне и до 15 000 лв. при повторно подобно нарушение, а при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя и до 30 000 лв.

Съставените актове за установяване на административно нарушение по време на кампанията са 403 броя. През 2015 г. броят им е бил 390.

Коментари

Още от последните новини