Масирани проверки за лова се проведоха в цялата страна

Масирани проверки за лова се проведоха в цялата страна - E-Burgas.com
Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Масово се извършват проверки в цялата страна във връзка със засиления контрол, от страна на Изпълнителна агенция по горите, за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча при групов лов на дива свиня и хишници.Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. Следи се за провеждането на задължителния инструктаж на участниците в лова, преди неговото започване, както и дали ръководителят е изпълнил задълженията си като е  проверил ловните билети и членските карти на всеки член от дружинката и е попълнил съответното разрешително за лов. Задължително е участниците в лова да са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят, а употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов са абсолютно забранени.

Само на 1 декември и през днешния ловен ден горските инспектори от цялата страна провериха 209 ловни дружинки, 1800 ловци, 132 превозни средства и 36 други физически лица.

Днес нарушения са констатирани само на територията на  РДГ – Кърджали. Горските инспектори са съставили 2 акта по ЗЛОД : за ловуване на групов лов за дива свиня с боеприпас със сачми с диаметър над 6 милиметра и за ловуване на групов лов за дива свиня без облекло с ярък сигнален цвят.

За периода от началото на ловния сезон за тази година (12 август) до днес служителите на ИАГ и нейните структури – регионалните дирекции по горите, съвместно с МВР, държавните предприятия и техните териториални поделения – държавните горски и ловни стопанства, както и с представители на ловни сдружения са проверили 5530 ловни дружини и близо 54000 ловци. Задържани са 2 моторни превозни средства, 10 бр. оръжия, 32 бр. боеприпаси, 22 бр. неразрешени ловни уреди – звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пьдпьдьк.

За безопасното протичане на ловните излети и предотвратяване възникването на нещастни случаи и неприятни инциденти е необходимо всички ловци да проявяват дисциплина и отговорност, да упражняват контрол помежду си за правилното изпълнение на законовите разпоредби по време на лова.

Проверките на служителите от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите, ангажирани с контрол в горските територии и на Министерство на вьтрешните работи продължават.  

 

Коментари

Още от последните новини