Машини вместо хора

Машини вместо хора - E-Burgas.com
      Роботи       Четвъртата индустриална революция е в ход: в различни отрасли хората биват изместени от машини, а работните места намаляват. Но все още развитието в тази посока има трудности. Една от тях е сигурността на данните. Какво би ни донесла четвъртата индустриална революция? Учените от един от най-големите изследователски институти в Германия - Fraunhofer, публикуваха в понеделник проучване, според което в следващите десет години продуктивността в шест отрасъла ще нарастне със стойност от 78 млрд. евро. Става дума за автомобилостроенето, машиностроенето, химическата промишленост, земеделието, електронните и информационни технологии.
Компютърните специалисти и икономистите са единни, че след трите революции - създаването на парната машина, електричеството и откриването на компютрите - идва ред и на интелигентното производство
Учените наименоват това проучване с работното заглавие „Индустрия 4.0". Под това се разбира свързването и дигитализирането на продукцията в шестте отрасъла. Този ход би довел според изследователите до годишен ръст от 1.7 процента на всеки един от секторите. За тази тенденция стана дума и на най-голяматото технологично изложение в Европа - това в Хановер, което се проведе под мотото „Интегрирана индустрия - следваща стъпка". Но как се постига този растеж? Представете си производител на автомобили. Чрез интелигентни компютърни системи се автоматизира и роботизира голяма част от производствения процес. Изготвянето на готовите бройки коли се изглажда с поръчките, така че да няма непродадени автомобили. Оптимизирането на производството пък от своя страна позволява на продавача намаляне на цената или конкретни отстъпки. Компютърните специалисти и икономистите са единни, че след трите революции - създаването на парната машина, електричеството и откриването на компютрите - идва ред и на интелигентното производство. Очаква се при производството на автомобили да има особено голям ефект и неслучайно някои процеси вече са модернизирани. Пример: когато бормашината започне производството на нов автомобил, системата автоматично поръчва мотор и механик към него. И друг пример, този път от земеделието: машините ще могат да преценяват по прогнозата за времето как да действат. „Индустрия 4.0 означава, че ще се развият модели на продажби, които ще бъдат така новаторски, както например продажбата на книги през интернет за книжарнците", коментира пред Frankfurter Rundschau експертът Волфганг Дорст. Който успее да внедри тези модели, ще има изключително предимство. Но има и пречки. Новите технологии ще събират много данни, чиято сигурност още е под въпрос. Затова според изследването на учените трябва да бъдат създадена първо достатъчна сигурност, за да може индустрията да се развие. Аферата с подслушванията между правителството на САЩ и различни световни лидери показа колко опасно може да бъде това. Икономическият шпионаж би взел нови мащаби. Що се отнася до работните места: „новата индустриална революция не означава да бъдат премахнати хората, а да бъде повдигната тяхната квалификация", казва още Дорст.
Коментари