Мария Маркова, режисьор-хореограф: Ще популяризираме бургаските културни дейци

Мария Маркова, режисьор-хореограф: Ще популяризираме бургаските културни дейци - E-Burgas.com

Мария Петрова Маркова е на 27 години от Бургас. Възпитаничка е на Националното училище за танцово изкуство в София. Завършва руска филология, а след това и режисура в Пловдивската академия. През 2011 година се завръща в родния Бургас и пет години работи в Държавната опера като балерина. Две години е преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. От три години е управител на две големи търговски предприятия, свързани с изкуството. Създава и управлява Частен театър Маркова. Преди няколко месеца дебютира като режисьор-хореограф в „Приказни сезони”, а по-късно представя и другата си премиерна постановка „От табора до небето“. Кандидат за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

-Г-жо Маркова, управител сте на един от малкото частни театри в Бургас. Трудно ли се създава театър, как се издържате?

-Аз съм човек, който подхожда много професионално и изпипва всички детайли. За да направиш частен театър, който да е действащ, се изисква много отдаденост и постоянство. Това включва и намирането на правилния колектив - артисти, озвучители, осветители и много други.

-В последните години бургаската публика жадува за повече и по-качествени представления и спектакли. На какво според Вас се дължи липсата им?

-За да се създават големи спектакли, е необходимо стабилно финансиране. Според мен всичко опира до финансовия въпрос. Оттам идва и липсата им. Един мащабен спектакъл представлява голяма инвестиция и организация. Особено, ако говорим за частните театри. Големите институции могат да си позволят създаването на нови и големи спектакли.

-Какви са пречките пред бургаските творци?

-В Бургас има много талантливи творци. Но за съжаление липсват средства за реализиране на идеите им. Спонсорирането на този вид изкуство е много важно. Хората, като че ли, залагат на по-комерсиалните неща, докато истинското изкуството остава на по-заден план.

-Във Ваши публични изяви казвате, че ще работите по изготвяне на Наредба за отпускане на субсидии за творчески школи с цел подпомагане и развитие на културата в Бургас, провеждане на консултации за възможностите за субсидиране по различни програми на национално и европейско ниво. Какво е сегашното положение с финансирането на културните проекти в Бургас?

-Сега има правилник и комисия, която одобрява различни културни проекти. Критериите обаче са доста субективни. Отделно от това би било добре Община да отделя по-висок бюджет за развитието на културно масовите мероприятия в Бургас.

-Има ли достатъчно помещения с достъпни цени за развитието и повишаването на двигателната култура и активност на бургаските деца?

-Има помещения с ниски цени, но те не са достъпни за всички. Също така условията им не са достатъчно добри. Бургас има нужда от зали и сцени на достъпни цени. Това е другото направление, по което ще работя активно,  ако бъда избрана за общински съветник. Творчеството трябва да бъде показвано.

-Провеждането на повече международни културно-масови събития като конкурси,фестивали и изложби ли е разковничето за превръщането на Бургас в културна дестинация?

-Бургас има всички шансове да се превърне в културна дестинация. Има обаче нужда от създаване на нови традиции, популяризиране на местните културни дейци и привличане, и запазване  на  младите кадри в Бургас. Също така си струва да работим върху идеята  Бургас да стане интересен не само през лятото, но и през зимата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Още от последните новини