Мария Габриел: Правят първи тестове на ваксината през юни, трябва да е готова до края на годината

Мария Габриел: Правят първи тестове на ваксината през юни, трябва да е готова до края на годината - E-Burgas.com
Lifewrx

"Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години" заяви българският еврокомисар

В края на януари аз и моят екип осъзнахме, че кризата покрай коронавируса ще бъде наистина безпрецедентна. Нашият отговор в момента минава през науката, затова трябваше да реагираме много бързо, каза в ефира на Нова тв българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

„Фактът, че клиничните тестове за ваксина срещу коронавирус ще започнат през юни, само по себе си е изключително постижение. Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години. Ако успеем за 18 месеца да създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това ще е голямото предизвикателство. Ние ще намерим ваксина до края на годината”, допълни тя.

След откриването на ваксина Габриел обясни, че има много регулаторни въпроси. „Тя трябва да бъде безопасна и ефикасна. Това означава много строго спазване на етични принципи, работа с национални регулатори и с Европейската агенция по лекарствата”, каза тя. 

Българският еврокомисар посочи, че тя и екипът ѝ са мобилизирали 380 млн. евро - средства, които да бъдат изразходвани за научни дейности, свързани с ваксината.

Мария Габриел коментира и финансовите мерки, които Европа взима за овладяване на кризата. „Европейската комисия действа на всички фронтове. Всичко възможно, в рамките на бюджета на Европейския съюз, беше мобилизирано. Веднага бяха дадени инструменти на разположение на държавите членки и максимална гъвкавост между структурните фондове”, посочи еврокомисарят.

„Инструмент за подпомагане на минимално осигуряване, в случай на безработица – 100 млрд. евро. 1 млрд. евро за малки и средни предприятия от Европейския инвестиционен фонд. Европейският съюз е мобилизирал 3,4 трилиона евро за тази криза”, допълни тя.

Коментари

Още от последните новини