Магистрати от Окръжен и Районен съд с лекции в бургаски училища

Магистрати от Окръжен и Районен съд с лекции в бургаски училища - E-Burgas.com

За трета поредна учебна година магистрати от Окръжен и Районен съд – Бургас ще посещават класните стаи, за да обучават ученици по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Инициативата е част от Годишната програма  на Висшия съдебен съвет за разработване на информационни кампании за разясняване на структурата на съдебната власт, функциите на ВСС, съда и прокуратурата. За изпълнението й бе сключено ново споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, с мандат 5 години.

 С лекция на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България“ пред десетокласници от Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ съдия Симеон Михов откри образователната програма. Окръжният магистрат говори за добрата страна на професията „Съдия“, за търсенето на истината в борбата на насрещни мнения, позиции и мотиви. Датата, 22 ноември, за старт на програмата не е избрана случайно, днес отбелязваме Професионалния празник на българската адвокатура. По този повод председателят на Окръжен съд – Бургас, съдия Боряна Димитрова се позова на думите на адвокат Юлиян Цанов „А борбата за свобода не е престъпление, защото за свободата, за нея, за своето и за народа си благо, всеки човек трябва да се бори с всички сили!“ Тя пожела успех на програмата през новия й програмен период и е убедена, че младите хора – бъдещето на България винаги ще се стремят да търсят истината и да я отстояват. Председателят на Районен съд – Бургас, съдия Яна Колева също е убедена в ползите от реализирането на тази образователна иновативност и информирания избор и познания на учениците за съдебните дела, които ще бъдат постигнати.

Образователната програма стартира през 2014 година като пилотна в 27 града, в които има окръжни съдилища и прокуратури. В реализирането й през 2014 год. участие взеха магистрати от Окръжен съд и Окръжна прокуратура град Бургас. Те обучаваха ученици от 10 клас при Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски“ в часовете по „Етика и право“.

През втората година от реализирането на образователната програма,  в периода ноември-май 2015/2016 г. се включиха и районните съдии от Бургас. Програмата обхвана ученици от 8 до 10 клас на предварително утвърдени училища от Регионалния инспекторат по образованието тогава, сега Регионално управление по образование. Магистратите осъществиха множество срещи и изнесоха открити уроци и презентации пред ученици от три училища - ПМГ „Академик Никола Обрешков“, Търговска гимназия и СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Учениците  бяха гости и на  Съдебната палата, в която се организираха част от учебните занимания. Лекционният курс бе съобразен с утвърдените теми по Концепцията на програмата.

В новия си програмен период програмата обхваща три гимназии –Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“, Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ и Професионална гимназия за чужди езици „Васил Левски“. Окръжни и районни магистрати ще запознаят учениците със съдебната власт и как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Ще обърнат внимание на превенцията срещу употребата на наркотични вещества и престъпленията извършвани от наркозависими; домашното и детско насилие; мерките за защита на правата на жертвите; трафика на хора; децата и кибер – престъпленията и на други теми, свързани с работата на съда.

Коментари

Още от последните новини