Лято 2016 счупи брадясал рекорд, близо 15 пъти повече приходи от туризма

Лято 2016 счупи брадясал рекорд, близо 15 пъти повече приходи от туризма - E-Burgas.com

2016 г. се очертава да бъде най-успешната в сферата на туризма за последните 25 години. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от mediapool.bg. Само за юни и юли ръстът на туристи, предпочели България, е 23.1 на сто в сравнение с предходната година, а по отношение на приходите за същия период увеличението е с около 14 процента (един милиард лева).

За 7-те месеца на годината са отчетени приходи в рамките 13-14 на сто повече в сравнение с 2015 г., каза още Ангелкова. В сравнение с най-успешната до момента 2014 година вече е отчетен ръст от 14 на сто, което по думите на министъра очертава 2016 г. като най-успешната и особено през лятото, когато прогнозите са надвишени почти двойно.

Основно ръст на туристи имаме от Германия, чийто брой е скочил с 38 на сто, като само за лятото той е над 40 процента. Следва Русия, където се отчита ръст от около 30 на сто, а на годишна база се очаква около 20 процента. Според статистиката най-голям ръст се отчита при румънците, където прогнозните 5 на сто са завишени четири пъти. Най-важното според Ангелкова е, че се очаква реално ръст за "крилата" на летния сезон, като за май вече има завишение от 20 сто, а за септември очакванията са още по-големи. Това по думите й означава, че се работи в правилната посока, а именно - България да се превърне в целогодишна дестинация.

В момента 70 на сто от приходите в туризма се формират основно от летния туризъм, 20 процента от зимния, а останалите 10 на сто се разпределят между другите видове туризъм, като се наблюдава тенденция за комбиниране. Основно там е културно-историческият туризъм, който помага за "крилата" на сезона, добави министър Ангелкова.

Като пример тя посочи Пловдив, който напоследък се припознава с културно-историческия туризъм.

От 29 ноември до 1 декември тази година България ще бъде домакин на първия по рода си Световен конгрес на древните цивилизации и модерен туризъм, съобщи Ангелкова. На форума се очакват над 500 гости от 150 държави с ресорните министри поне на 50 страни.

През тези дни България ще бъде във фокуса на света със своето тракийско наследство и неслучайно го казвам в Пловдив, защото тук се пресичат както тракийското, така и римското, и османското наследство, та чак до Възраждането, посочи министърът.

Това е причината, според нея в редица световни медии Пловдив да се припознава като един от най-старите живи градове в Европа и като град с най-богатото културно-историческо наследство.

По нации на българското Черноморие това лято се отчита много висок ръст /65-75 процента/ на германските туристи, повечето от които са предпочели северните ни курорти. При руснаците "води" южното Черноморие с 80 на сто, пак там са се насочили и поляците, където ръстът им е почти на 100 процента. Има значително завишен ръст на румънски туристи и хубавото е, че те започнаха "да слизат" на юг, значителен ръст в рамките на около 40 на сто се отчита и при туристите от Белгия и Холандия.

Междинните анализи показват, че всъщност всички пазари, върху които сме се фокусирали в работата си с големите туроператори от Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Великобритания, Русия бележат изключителен ръст, коментира министър Николина Ангелкова.

Последната статистика на Евростат по отношение на вътрешните пътувания показват, че България е в топ 10 от 28-те страни членки на ЕС със значителен ръст от 5,8 процента при среден за ЕС от 3 на сто. Българите почиват в България, като основно тенденцията е за уикендите и от четвъртък до неделя. Когато има повече от 7 нощувки изборът е индивидуален и в зависимост от възможностите всеки преценява къде да реализира своята ваканция, каза още министърът на туризма.

Министър Николина Ангелкова беше в Пловдив за връчването на отличието "Златната ябълка" на града. Призът се присъжда от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET (ФИДЖЕТ/.

Коментари

Още от последните новини