Луканките и суджуците носят страшни болести

Луканките и суджуците носят страшни болести - E-Burgas.com

images

Страшна болест ни грози в идните месеци. Тя ще ни покосява чрез любимите ни зимни мезета. Докато лакомо си хапваме луканки, суджуци и пастърми, може да си лепнем трихинелоза, предупредиха експерти.

Паразитите пъплят по дивите животни, но много бързо се пренасят върху домашните. Тъй като сухите мезета не минават никаква термична обработка, гадинките лесно попадат в човешкото тяло. Имайте едно наум обаче и с кюфтетата и кебапчетата, защото ако заразеното месо не се опече добре, паразитите остават живи. При дълбоко замразяване и консервиране те умират, но остават токсични продукти, които също са вредни.

Единственият начин да сте сигурни, че няма да погълнете от гадините, е да ядете само препечено месо. Хората по селата доскоро смятаха, че ако пийнат повече алкохол, ще убият паразитите, но лекари развенчаха този мит. Според тях колкото и ракия да се изпие, ако мезето на масата е заразено, няма шанс на човек да му се размине.

Първите симптоми на страшната болест са подобни на грипа - отпадналост, гадене, повръщане, температура и зачервено гърло. Постепенно заболяването се задълбочава и се появяват отоци около очите, обриви по кожата и болки в мускулите. Ако не се вземат спешни мерки, може да се стигне и до смърт, предупреждават лекарите. Най-лошото е, че симптомите на трихинелозата почти винаги се бъркат с грип. По този начин опасното заболяване може да се открие, когато вече е в много тежък стадий.

Трудно е да се предпазите напълно от коварните паразити. Най-сигурният начин е всяко месо, което се яде, преди това да се проверява от ветеринари. За повечето хора това е трудна задача, затова трябва да се внимава какви продукти се консумират, откъде са взети и дали са от доказани производители. Никога не купувайте от случайни търговци. Ако имате съмнения, че сте заразени, веднага си направете специализирани кръвни изследвания, съветват лекарите.

България е първа в ЕС по потвърдени случаи на зараза, алармират месарите. Мерките, които се взимат, за да се спре тази напаст, не са достатъчни и се очаква тази зима да има много повече случаи на заболели хора.

Източник: Всекиден
Коментари

Още от последните новини