Липса на очен ТЕЛК в Бургас обрича на мизерия 350 души

Липса на очен ТЕЛК в Бургас обрича на мизерия 350 души - E-Burgas.com

zx620y348_1738672

350 души със зрителни проблеми в Бургаско не могат да минат на очен ТЕЛК и са обречени на мизерия. Това предупреди председателската на Сдружението на хората с очни увреждания Бинка Монева, информира "24 часа".

Причината е, че не получават пенсия по болест, тъй като в ТЕЛК-овете няма очен специалист, който да освидетелства заболяването им.

"Има хора, които карат без пукната стотинка вече шести месец. Даваме им от личните си средства за хляб и банички", оплака се Монева. И предупреди, че ако до две седмици положението с ТЕЛК не се уреди, хората ще излязат на протести пред Регионалната здравна инспекция.

За проблема сигнализираха и близки на 62-годишния бивш полицай Стоян Стоянов от Средец, който не е получавал пенсията си по болест от октомври м.г. Стоянов е с над 90 % слепота и не може да се обслужва сам.

Въпросът с липсата на очен ТЕЛК в Бургас е стигнал и до здравния министър Петър Москов, на който омбудсманът Таньо Атанасов се оплакал по жалба на студентка от Ахтопол Христина Николова. Та не може да бъде освидетелствана от половин година за зрителни проблеми след усложнение от диабет.

"Това е пристъпление. Касае се за голям социален проблем, от който страдат много хора", заяви Атанасов. На негово писмо зам.министърът на здравеопазването Ваньо Шарков разпоредил веднага проверка в Бургас и спешно уреждане на проблема.

"Проблемът не е в нашата компетенция, а в МБАЛ-Бургас, тъй като не могат да намерят очен специалист, а членовете на ТЕЛК не искат да се подпишат под становише на външен офталмолог", обясни шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

Даже плашели с колективна оставка, ако им се нареди да процедират по този начин с очните освидетелствания. Били съгласни само, ако отпадне чл. 112 от Закона за народното здраве, според който те трябва да връщат пенсии по болест в случай, че националната ТЕЛК или съдът отмени заключенията им.

"Правим всичко възможно да решим проблема. Имаме щат за очен специлаист, идват кандидати, но те са от вътрешността на страната и нямат възможност да са на разположение по 10 часа тук.

Проблемът е, че лекарят, който е на щат в комисията няма право да работи другаде. Ще търсим вратичка в наребдата. Вариант е специалисти от очните клиники в града да консултират въпросните пациенти и това да е достатъчно за пред ТЕЛК", заяви шефът на бургаската болница д-р Георги Матев.

Коментари

Още от последните новини