Летим със 160 км/ч по жп линията Септември - Бургас от средата на годината

Летим със 160 км/ч по жп линията Септември - Бургас от средата на годината - E-Burgas.com

До средата на годината се очаква да бъде завършена рехабилитацията на последната отсечка от Септември до Стамболийски, с което ще бъде готова цялата жп линия Септември – Бургас. Това е казал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на откриването на обновената жп линия Стамболийски – Пловдив и новоизградения Интермодален терминал – Пловдив, съобщиха от Министерството.

„Обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч“, е посочил той. По думите му, разстоянието от града в област Пазарджик до морето ще може да бъде изминавано за под 3 часа, с  което времето се съкращава наполовина.

Министърът на транспорта е допълнил, че очакванията са до 2022 г. да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, свързваща Сърбия, през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.

Новите жп линии са електрифицирани и оборудвани със съвременни ERTMS системи, които са съвместими в цяла Европа и осигуряват най-високо ниво на безопасност. „Паралелно с инфраструктурата обновяваме и жп гарите по новите трасета, за да осигурим по-голям комфорт на пътниците“, е пояснил Христо Алексиев.

Коментари

Още от последните новини