Лекарите съветват: Внимавайте, дебне салмонела

Лекарите съветват: Внимавайте, дебне салмонела - E-Burgas.com
През летния сезон рисковете за заразяване със салмонелоза се увеличават. От началото на годината 8 души в Бургас за заболели, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За изминалата година техният брой е бил 27. Лекарите съветват да бъдем много внимателни и да вземем нужните мерки, за предпазване от заразата, тъй като салмонелозата може да се хване както от човек, така и от животно. За целта трябва да внимаваме много каква храна консумираме, какъв е произходът на продуктите, които купуваме, както и да спазваме добра лична хигиена. Заболяването е разпространено в цял свят, като през последните години се наблюдава значително увеличаване на заболелите. Със салмонелозата можем да се заразим посредством замърсени ръце, хранителни продукти и предмети от околната среда. Известни са над 2000 щама на салмонелни бактерии, болестотворни за човека и за различни животни и птици. Най-голямо значение за разпространението на заболяването имат домашните птици, защото салмонелните бактерии се изолират не само от месото и вътрешните им органи, но и от яйцата.

Заразата става най-често след консумация на храни, приготвени от смляно или кълцано месо, мляко и млечни продукти, яйца и яйчни продукти и др. консумирани след недостатъчна термична обработка или сурови. Храната може да бъде заразена и вторично от лицата, които я обработват. При епидемичен взрив от салмонелоза се констатират груби нарушения в технологичния режим, съхранение и транспорт на продуктите от животински произход.

Инкубационният период е сравнително кратък и зависи от механизма на заразяване: при хранително отравяне е от 6 до 24 часа, а при контактно-битов път е от 2 до 8 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура, втрисане, мускулни и коликообразни болки, многократни повръщания и изхождания, които са воднисти с примес на слуз, а понякога и кръв. Здравните инспектори предупреждават, че при неадекватна и ненавременна терапия е възможно да настъпи обезводняване на организма с патологични усложнения. В някои случаи клиничната картина може да е изразена само с оскъдна симптоматика като слабо повишена температура или повръщане с или без диарични изпражнения. При подобни оплаквания болният следва да потърси веднага лекарска помощ.Снимка: ЕПА
Коментари