Лекарите не дават прогнози за сиамските близнаци от Сливен

Лекарите не дават прогнози за сиамските близнаци от Сливен - E-Burgas.com
netinfo.bg

Лекарите не се ангажират с прогнози за двете сиамски близначета, родени от 14-годишна ромка. Тя живеела с мъж, който й е втори братовчед. 

Без мозък, бял и черен дроб е единият от сиамските близнаци, които бяха родени в Сливен на 22 август от 14-годишна ромка. “Бебето е живо, но по никакъв начин не може да води самостоятелно съществуване. Не може да се говори за пълноценен плод при липса на мозъчна дейност. Има и тежки външни малформации. Момченцето диша с органите на братчето си”, коментира зам.-директорът по лечебната част на пловдивската университетска болница “Св. Георги” доц. д-р Марин Атанасов, предаде "24 часа".

Сиамските близначета момченца се родиха в Сливен на 22 август и веднага са били преместени в Детска хирургия на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“, където лекарите се борят за живота им. Това е първо раждане за майката - 14-годишно момиче. Бременността е протекла тежко, с високо кръвно налягане. Тя е родила преждевременно. Едното бебе е доста недоразвито, за сметка на другото, което е с налични видими малформации и аномалии. Родителите са втори братовчеди. Малолетната майка живее на семейни начала с бащата на децата в ромската махала. Според директора на болницата в Сливен д-р Васислав Петров раждане на сиамски близнаци в България не е имало повече от век.

Сиамските близнаци Богдан и Янко са транспортирани в Пловдив на следващия ден след появата им на бял свят. Тъй като са недоносени - тежат общо 3,6 кг, са поставени в кувьоз.

Намират се в интензивното отделение на клиниката по детска хирургия на “Св. Георги”, където са под 24-часово наблюдение. Децата са свързани в областта на таза и са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган Хранят се чрез сонда. В момента им се правят подробни образни изследвания.

Лекарите се събират вече на два консилиума, за да решат какви действия да предприемат.

Водят консултации и с републикански специалисти по неонатология и детска хирургия. Усилията на медиците са насочени към спасяване на по-развитото от бебетата чрез разделянето им по оперативен път. “Второто бебе също е с доста тежка патология. Рано е да се каже какви са неговите шансове.

Световният опит сочи, че успешен изход за функциониращия близнак има в не повече от 25-30% от случаите”,

уточни доц. Атанасов.

По думите му става въпрос за изключително рядка патология, срещана по-често в африканските държави. В страните с развита медицина и здравеопазване сиамските близнаци се хващали още във вътреутробното им развитие, а бременността се прекъсвала.

От сливенската болница “Д-р Иван Селимински”, където са родени Богдан и Янко, твърдят, че майката Мария Янкова е била проследявана от гинеколог.

Правен ѝ е ехограф по време на бременността.

На него се видяло, че бебетата са 2, но не и че са сиамци. Самата Мария също има сестра близначка.

Седмокласничката е заченала от втория си братовчед, който е на 20 г. Близките им забранявали да се виждат, но не успели да им попречат. “Двамата разбраха късно, че са роднини”, твърди майката на Мария. Тя е убедена, че кръвосмесителната връзка е причина дъщеря ѝ да бъде сполетяна от тази беда. Момичето е страдало от високо кръвно налягане при бременността си. В 8-ия месец е постъпило за спешно секцио в МБАЛ “Иван Селимински”.

Коментари

Още от последните новини