Лекари зоват: Спазвайте мерките! И ние имаме семейства и деца

Лекари зоват: Спазвайте мерките! И ние имаме семейства и деца - E-Burgas.com

Медици от четири от най-големите столични болници - "Пирогов", Военномедицинска академия, "Александровска" и "Св. Анна", излязоха на своеобразен медицински флашмоб.

Със светещи мобилни телефони в ръка - призив за строги мерки в борбата с COVID-19. Лекарите казват, че правят това, за да поискат нормален живот за медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса и са на предела на силите си.

Ето каква каза директорът на "Пирогов":

"Ние също имаме семейства, имаме деца и искаме да си виждаме близките и приятелите. Те в момента мислят за нас, както и през цялото време когато сме на работа. Мисля, че е редно всички, когато имат приятели, роднини които се борят с коронавирусната инфекция да дадат своя дял, да спазват мерките, да се контролира и да не претоварва здравната, а и не само здравната система, а и цялата държава", заяви проф. д-р Асен Балтов, изп. директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Медиците от Военномедицинска академия отправиха призива и във Фейсбук: "Да спрем вируса! Спазвайте мерките за безопасност!
Бъдете отговорни: пазете себе си, за да предпазите и другите!
Здравето е основна ценност – нека го съхраним! И Вашето, и нашето! Ние всеки ден рискуваме живота си и този на близките си, излагайки се на заразата! Това е наш дълг, призвание, мисия..."

Лекари и мед. сестри от Спешното отделение на УМБАЛ „Александровска“ се присъединиха към общата инициатива на големите столични лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки.

Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на COVID епидемията те все още са там - въпреки умората, въпреки болестите и трудностите. Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри, санитари и доброволци, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болницата за тази почти година.

От март до октомври 2020 г. през COVID отделението на „Александровска“, през PCR лабораторията и през кабинетите за консултация са преминали над 20 000 човека, заразени или със съмнения за COVID инфекция. Инициативата със светлини апелира към гражданите: Пазете себе си, пазете близките си, бъдете здрави!

Коментари

Още от последните новини