Легендата Петър Стойчев ще се включи в плувния маратон на Света Анастасия

Легендата Петър Стойчев ще се включи в плувния маратон на Света Анастасия  - E-Burgas.com

Голям е интересът към предстоящия плувен маратон, организиран от Община Бургас, който ще се проведе на 9-ти юли /събота/ от остров Св. Анастасия до Моста.

До момента има записани 60 плувци от цялата страната. В надпреварата ще има и международно участие. Разстоянието, което плувците трябва да преплуват по права линия, е 6400 метра в открити води. Това прави маратона труден и предизвикателен за всички участници.

Специален гост на състезанието тази година ще бъде легендарният Петър Стойчев, участвал на четири олимпиади – в Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Сред най-добрите му постижения са 11 последователни световни купи в плувния маратон, световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша, двукратен световен шампион по плуване в ледени води, както и 25 км в открити води в Шанхай.

Наско Петър Стойчев стана първият българин, избран в Техническия комитет по плуване на ФИНА. Той е сред 13-те специалисти от цял свят, които ще решават най-ваните въпроси в плуването.

Това е признание за дългогодишната история на бургаския плувен маратон, организиран от Община Бургас в партньорство с „Морска администрация“, Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, РД „Гранична полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Пристанище Бургас“ ЕАД, Рибарско селище „Ченгене скеле“, Плувен клуб „Метропол“, общински и държавни институции.

В маратона могат да участват всички жители и гости на град Бургас, навършили 16 години, преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши в деня на състезанието.

Всички желаещи да участват трябва да се явят на 9 юли в 07:30 ч. на Морска гара - Бургас за регистрация, инструктаж, медицински прегледи и транспортиране до остров Света Анастасия. Стартът ще бъде даден от острова в 09:30 ч., а финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста, където ще бъде и награждаването в 12:00 часа.

С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип по вода и водолазен екип, както и спасителни средства на МА, ВМС, „Гранична полиция“, рибарски лодки и джетове, които ще придружават участниците по целия маршрут.

Община Бургас е предвидила парични награди за състезателите над 45 години (навършени).

Класираните от 1-во до 6-то място мъже и жени на възраст от 16 години (навършени) ще получат следните парични награди:

Мъже - 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв.

Жени - 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв.

Класираните от 1-во до 8-то място състезатели над 45 години (навършени) ще получат следните парични награди:

1. място – 140 лв., 2. място – 110 лв., 3. място – 100 лв., 4. място – 90 лв., 5. място – 80 лв., 6 място – 70 лв., 7. място – 60 лв., 8. място – 50 лв.

Записване за участие може да се направи и в деня на провеждане на маратона, както и на имейл [email protected] или на телефон: 0888 239 720.

Наредбата за провеждането на плувния маратон и декларацията по образец ще бъдат публикувани в официалния сайт на Община Бургас в раздел „Спорт“.

При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона с оглед безопасността на състезателите по време на проявата.

Свързани статии
Тагове
петър стойчев
Коментари

Още от последните новини