Лаборатория „ЛИНА” обявява шест профилактични кампании през месеците януари и февруари

Лаборатория „ЛИНА” обявява шест профилактични кампании през месеците януари и февруари - E-Burgas.com

През месеците януари и февруари 2020 г. медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява 6  нови профилактични кампании. Te важат в самостоятелните  филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Кампаниите включват пълна кръвна картина с 16 показателя и C-реактивен протеин, метаболитен скрининг, антитела и хормони на щитовидна жлеза, туморни маркери за мъже и жени. Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко кампании, като предварително записване или направление от лекар не се изискват.  Таксата манипулация е 2лв.

Актуални профилактични кампании в периода януари – февруари 2020 г.

Пълна кръвна картина (16 показателя) + C-реактивен протеин (CRP)

Пълната кръвна картина е в основата на профилактичните изследвания, защото повечето заболявания водят до промени в нейните показатели. С-реактивният протеин (CRP) от своя страна е маркер за оценка на възпалителния процес в организма и неговото повишение е свидетелство за активност на болестния процес. Той се използва за диагностика на различни възпалителни и автоимунни заболявания, за диференциална диагноза на бактериална и вирусна инфекция, както и за контрол на проведено лечение. През януари и февруари общата цена на двете изследвания е намалена на 6 лв. от стандартните 10 лв.

Пълната кръвна картина с  16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки.

Метаболитен скрининг

В него са включени: кръвна захар, урея, креатинин, общ холестерол, пикочна киселина, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, чернодробни ензими: АсАТ, АлАТ, ГГТ. До края на февруари  цената на изследванията е намалена на 15 лв. вместо 32,50 лв. Метаболитният скрининг е подходящ както за хора в активна и напреднала възраст, така и за деца. Той се препоръчва  особено на страдащите от диабет, за които е препоръчително да проследяват състоянието си редовно. Изследванията се извършват сутрин, на гладно.

Хормони  щитовидна жлеза: TSH + FT4           

Нивата на  тиреоид-стимулиращия хормон (TSH) и свободния тироксин (FT4) са важен отиентир за това дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин. Общата цена на двата хормона е намалена на 12 лв. вместо стандартните 24 лв.

Антитела щитовидна жлеза: Аnti –Tg + Аnti –TPO 

Тази кампания е подходяща за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест, но от нея могат да се възползват още бременни жени или такива,  планиращи бременност, тъй като нормалната функция на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода. Двете изследвания са на намалена обща цена от 14 лв. вместо 28 лв. И тук е препоръчително преди  изследването пациентите да не са  консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Пакет турморни маркери - жени   

Тази профилактична кампания включва пакет от три туморни маркера CA 125, CA 15-3 и CA 19-9. Те са на намалена обща цена от 51 лв. вместо стандартните 25 лв.

СА 125 е маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. Той може да се повиши неспецифично и при възпалителни и доброкачествени заболявания в малкия таз.  Комбинирането на СА 125  с други туморни маркери като НЕ4  повишава неговата диагностична чувствителност при диагностиката на яйчниковите карциноми. 

СА 15-3 - този туморен маркер се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера. Той може да се повиши и при други туморни локализации ( бял дроб, дебело черво, черен дроб, яйчник, ендометриум и др. ), както и при доброкачествени образувания на млечните жлези.  

СА 19-9 - раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -основно при рак на панкреаса, а също така и при злокачествени процеси на дебело черво, жлъчен мехур и жлъчните пътища. Заболявания с неонкологичен характер, които могат да го повишат са хепатит, цироза на черния дроб, жлъчнокаменна болест, панкреатит и др.

Пакет туморни маркери - мъже      

В тази кампания са включение PSA и  CA 19-9 на намалена обща цена от 17 лв. вместо 34 лв.

PSA (простатспецифичен антиген) - единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простататната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последнити 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.  Както вече споменахме, СА 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт.

Месечните кампания на лаборатория „ЛИНА” важат в самостоятелните й лаборатории в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

ВИДЕО

Галерия
Коментари

Още от последните новини