Куп неохраняеми плажове на старта на сезона

Куп неохраняеми плажове на старта на сезона - E-Burgas.com
1 (1) Oбщо 120 морски плажа са предоставени за стопанисване към днешна дата. За 56 от тях са сключени концесионни договори, 40 плажа са отдадени под наем от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). За 24 са сключени договори за наем от областните управители. Това съобщиха от МРРБ, предаде за аенция "Фокус".
 Към днешна дата неохраняемите плажове са 130 на брой. На основание чл.8, ал. 6 във връзка с чл. 7, ал. 7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, ежегодно до 31 май, министърът на регионалното развитие и благоустройството обявява със заповед списък на неохраняемите морски плажове за летния сезон на съответната година. Към настоящия момент се провеждат тръжни процедури и едва след тяхното приключване ще стане ясно колко плажа в областта ще останат неохраняеми.  С последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие става възможно отдаването и на части от морския плаж. Така плажни ивици вече могат да бъдат отделяни на по-малки обособени плажове.
Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха кандидати за концесия, защото големите плажове изискваха много високи концесионни такси и липсваше икономическа изгода и възвръщаемост. През тази година МРРБ за първи път предвиди и стартира 8 такива процедури. Те са за: Част 1 от Созопол Запад, Европа 1 и 2 част, Европа 8 и 9 част, Част 1 от Атанасовска коса, част 1 от Дуранкулак Космос, Част от Крапец – север, част 1 от Добруджа, част 1 и част 3 от морски плаж Каварна, част от Ахелой – юг.С отдаването на малки части от тези ивици ще се намали броят на неохраняемите плажове. Това ще допринесе за продължаване на политиката на МРРБ към по-успешно управление на морските плажове.
Коментари

Още от последните новини