Криза и за хлебари и сладкари

Криза и за хлебари и сладкари - E-Burgas.com
hlebarstvo.bg

Кризата за работна ръка стигна и до хлебарите и сладкарите. Това става ясно от предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев за приемане на нов списък на защитените професии. В него вече се включват и тези, при които в следващите пет години ще има липса на работна ръка.Поне 539 хлебари и сладкари няма да достигат в следващите пет години, става ясно от обосновката на министъра, пише "24 часа".

Още 23 професии трябва да бъдат включени в списъка на защитените. Сред тях са недостигащите от години заварчици, стругари и механици, електротехници. Включват се и химици със средно образование. Най-голяма ще е липсата на транспортни техници, където липсата ще достигне 10 хиляди души, става ясно от мотивировката на предложението, предава dnes.bg.

На училищата, които обучават ученици на застрашени професии, ще бъдат отпускани допълнителни средства в размер на 85 % от стандарта за обучение на един ученик. Освен това, за да станат по-привлекателни за децата тези паралелки, за тях е предвидено и стимулиране с допълнителни стипендии.

Сред защитените профисии влизат още корабоводители, птицевъди, говедовъди. В списъка са и специалности, които се водят уникални, т.е. преподават се в не повече от 4 училища. Новият списък ще важи от следващата учебна година. Очакванията на образователния министър са с тези мерки да намалее дефицитът от специалисти.

Заради липсата на работна ръка в България бизнесът започна да внася работници от страни изцвън ЕС. Според оценки на социалното министерство 30 000 фирми изпитват нужда и планират да внасят работници от страни като Украйна, Армения и дори Виетнам и Тайланд. През миналат година пък бяха внесени близо 3800 сезонни работници за туризма и селското стопанство.
 

Коментари

Още от последните новини