Кристо на езерото Изео: Елате боси!

Кристо на езерото Изео: Елате боси! - E-Burgas.com

„Елате боси“, предупреждава Кристо хилядите почитатели на неговото изкуство, решили да се разходят по златните кейове, изградени от него в италианското езеро Изео. Инсталацията, развенчаваща библейската история за ходещия по водата Христос, е сред водещите теми в италианските медии. До откриването на творбата остават броени дни – първите посетители ще могат да тръгнат по съоръжението на 18 юни.

„Езеро се превръща в произведение на изкуството – разказва във видео изданието „Ла Република“. Българският художник Кристо трансформира езерото Изео.“

„Плаващи кейове“ представлява зрелищен 3-километров мост, който свързва островчето Сан Паоло с брега. Съоръжението е създадено от 200 000 кубически метра полиетилен, които ще бъдат покрити със 70 000 квадратни метра златиста тъкан.

Според „Ла Република“, бюджетът на произведението е 15 милиона евро. Изработено е за сметка на художника.

За изграждането на творбата са наети 500 души. Други 170 човека ще имат ролята да „плажуват“ върху кейовете, защото част от замисъла е те да служат като плаж, твърди изданието.

Във видеото се посочва, че се очакват 700 хил. посетители и приходи от 49 милиона евро от свързани дейности в района – барове, ресторанти, хотели, транспорт и търговия.

Творбата ще бъде отворена за достъп 24 часа в денонощието./ploshtadslaveikov.com

 

 

Коментари

Още от последните новини