Крадци задигнали 400 метра снегозащитни огради между Бургас и Карнобат

Крадци задигнали 400 метра снегозащитни огради между Бургас и Карнобат  - E-Burgas.com

Откраднати снегозащитни огради са допринесли за снежния ад на магистрала "Тракия", довел до верижно меле с над 25 коли ден преди Нова година. Това съобщава в "Телеграф", позовавайки се на справка на Агенция "Пътна инфраструктура" за кражбите на транспортна инфраструктура.
През миналата година са задигнати общо 2,5 км снегозащитни огради, 400 м от тях са откраднати от отсечката Карнобат - Бургас на магистрала "Тракия".

Предпазните съоръжения се поставят, за да се спира натрупването на преспи на пътното платно при обилен снеговалеж и силен вятър. Загражденията са икономически ефективни и доказани средства за защита и улесняват зимното поддържане от пътната агенция. Освен от споменатата отсечка такива съоръжения са откраднати още о АМ „Хемус”, в участъка Варна – Шумен, пътищата Сливен – Бургас, Медовина – Ружинци, Видин – Димово, Бяла Слатина – Плевен, Враца – Оряхово и Шумен – Карнобат.

През 2016 г. са откраднати още мантинели, пътни знаци, парапети на съоръжения, сушозащитни огради и мрежи за птици от републиканската пътна мрежа. щетите всяка година за бюджета на АПИ са за стотици хиляди левове. Задигнатите пътни знаци са 740 на брой, а мантинелите – 1036 м. Районите, в които се случват подобни кражби, са област Враца, Стара Загора, Ловеч и други. Ограничителни системи са откраднати и от пътищата в областите Плевен, Пловдив и Ямбол.

Коментари

Още от последните новини