Ковид не е изчезнал, един регион се завръща от Етап 0 в Етап 1

Ковид не е изчезнал, един регион се завръща от Етап 0 в Етап 1  - E-Burgas.com

Регион 1, в който се намират областите София, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил и Благоевград до пет дни ще се завърне в Регион 1 по заболеваемост. Това показва прогнозата на единния информационен портал за разпрозстранението на коронавирус у нас.

В момента всички пет региона се намират в Етап 0 или синята зона на заболеваемост. През последните дни обаче в София и някои от областите от Регион 1 има леко увеличение на заболеваемостта, което ще го боядиса в зелено на интерактивната ковид карта. 

Най-високата двуседмична заболеваемост е в столицата София със 189 заразени на 100 хил. души. Положението в Перник и Видин също е по-сериозно в сравнение с останалата част на страната, съответно със 137 и 160 заразени на 100 хил. души през последните две седмици.

По принцип Етап 1 води със себе си някои мерки, сред които изследване за ковид с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал. Също така се предвижда преустановяване се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи
посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. За сега не е ясно дали тези мерки ще бъдат въведени. 

Коментари

Още от последните новини