Корупцията на дребно: Как една пица или супа могат да заглушат закона

 

Корупцията често се свързва с големи суми пари и сложни схеми, но тя може да се прояви и в много по-дребни, но също толкова опасни форми. Пример за това е как за едно парче пица или купа супа общински служители забравят служебните си задължения и си затварят очите за определени хора. Това може да звучи като маловажен проблем, но всъщност разкрива много по-дълбоките проблеми в нашето общество и управленски структури.

Нека ви разкажем за един конкретен случай, свързан с бургаска улица, където обикновен "италианец" успя да си присвои ролята на организатор на движението, на практика управлявайки достъпа до улицата по свой вкус. Наша проверка показа, че този човек е получил множество жалби срещу него, но въпреки това успява да продължи с действията си без сериозни последици. Съседите му разказват, че той е конфликтна и емоционално нестабилна личност, а един от основните му проблеми е постоянната вражда с друго заведение за хранене, разположено на същата улица. Причината? Паркиране на "неговото" място.

Наглостта не спира до тук. По време на ремонт на улицата същият човек успява да се сдобие със знак „Влизането забранено“ (Знак В2 по ЗДвП). Въпреки това, неговият автомобил редовно стои зад този знак, което е явен акт на нарушение. В тази ситуация лесно може да се види как корупцията на най-ниско ниво започва да се прокрадва. Черпиш пазача с парче пица и той ти „организира“ знак. Черпиш общински служители и те забравят да те проверяват, услужливо подминавайки нарушението.

Това обаче не е единичен случай. На същата улица преди време имаше друг ресторант, където служители на „Синята зона“, които следят за паркирането, получаваха купа супа и в замяна съдържателите на ресторанта държаха по 4-5 автомобила в платената зона безплатно. Един от тях дори държеше автомобил на синята зона повече от две години без да плаща за паркиране, а въпреки множеството подадени сигнали, мерки не бяха взети.

Тези примери ясно показват как малки жестове като парче пица или купа супа могат да бъдат използвани за манипулиране на служебни лица и нарушаване на закона. Тази форма на корупция, макар и на пръв поглед незначителна, подкопава доверието в институциите и насърчава беззаконието. 

С такива дребни, но масови прояви на корупция, се разрушава самата тъкан на обществото ни, създавайки усещането, че всичко е позволено, стига да знаеш кого и как да „почерпиш“.

Галерия