Короновани жерави внасят екзотика от Африка в ZOO Бургас (снимки)

Короновани жерави внасят екзотика от Африка в ZOO Бургас (снимки) - E-Burgas.com

Птицата е национален символ на Уганда и е изобразена на герба и флага на източноафриканската страна

Два короновани жерава "кацнаха" днес в ZOO Бургас. Птиците са пристигнали от ферма в Холандия и вече разглеждат новия си дом в зоопарка край квартал "Черно море". Те са още бебета на по годинка и половина, а цената им е колкото един автомобил на старо, шегува се собственикът Кръстьо Дъбов. 

Сивият коронован жерав е немигрираща птица, обитаваща Субсахарска Африка. Той е един от шестте вида жерави на черния континент и същевремено е най-многобройният вид. Птицата е национален символ на Уганда и е изобразена на герба и флага на източноафриканската страна.

На височина достига до 106 cm, с тегло около 3,5 kg. Оперението на тялото е бледосиво, крилата са бели, но се срещат златисти, рижи и кафяви пера. На главата си има златиста коронка, съставена от удължени твърди декоративни пера. Благодарение на нея видът е получил името си. 

Независимо от това, че жеравът е добре приспособим вид за живот в близост до хората, неговата численост в последните години намалява. В периода 1985-1994 г. общата численост на вида се е съкратила с около 15 %. Сред основните негативни фактори са бързонарастващото население, сушата и използването на пестициди в селското стопанство

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини