РИОСВ: Концесионерите на плажовете в Несебър и Равда да си изчистят мазута

РИОСВ: Концесионерите на плажовете в Несебър и Равда да си изчистят мазута - E-Burgas.com
Снимка bghotelite.com

Спешна проверка след сигнали за замърсяване с мазут на южния плаж в Несебър и централния в Равда направи екип на РИОСВ-Бургас, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация – Бургас. Обходена е цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли. Според очевидци топчетата са започвали да се появяват на пясъка след 15 часа вчера.

Морската вода е видимо чиста, без опалесценция. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти.

За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция-Бургас .

На концесионерите на всички плажове е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да  продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

Първото замърсяване тази година беше през юни на плажа на Обзор и се предполага, че морското течение го разнася по крайбрежието на Южното Черноморие.  На 19 юли  сигнал беше подаден за плажа на Синеморец, Община Царево. Тогава от Морска администрация - Бургас съобщиха, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, което било изхвърлено на брега от силния вятър и бурното море.

Коментари

Още от последните новини