Комисията за защита на потребителите с приемни по морето

Комисията за защита на потребителите с приемни по морето - E-Burgas.com

Вече работят по-голямата част от приемните на Комисията за защита на потребителите  по Черноморието за настоящия летен сезон. Те са разположени на възлови места в големите курортни комплекси, както и в градовете Варна и Бургас. През юли и август ще има изнесени офиси в по-малките курортни селища. Това съобщи ръководителят на институцията Димитър Маргаритов в предаването „Денят започва” по БНТ.  

„Приемните дават възможност на хората сравнително бързо да намерят пряк контакт с нас, за да подадат сигнал за конкретен проблем, също и да се информират как да постъпят, ако им се случи някаква неприятност, без непременно да се е стигнало до там. Скъсява се времето за реакция по оплакванията на туристите и това благоприятства решаването на казусите все повече в тяхна полза, без да се губи време. От друга страна, адекватното поведение на самите потребители при възникването на някакъв проблем, обикновено води до бързото му решаване, тъй като търговците се респектират, когато имат някой срещу себе си, който знае своите права”, коментира Маргаритов. 
Той обясни, че приемните са част от превантивната дейност на КЗП и информационните кампании, които имат задачата да дадат знания на хората как да реагират, когато към тях се отправи някакво некоректно послание или ако бъдат заблудени или ощетени. 
„На разположение на туристите са кратки информационни материали, които да ги ориентират как да постъпят при дублиране на резервация, загубен багаж или други често срещани случаи, в които могат да имат някаква неприятност, свързана с пътуването. Нашата цел е да променим ъгъла на това, което е типично за нашия манталитет – вместо да се сещаме за неприятностите чак когато ни се случат, да знаем повече за това как да ги предотвратим”, допълни Маргаритов. 

„Наблюдаваме намаляване на нарушенията, които извършват търговците при предоставяне на туристически продукт. Надявам се, че през летния сезон тази тенденция ще се запази. Това става, както с превенция, така и с ефективен контрол, който ние упражняваме непрекъснато. В по-активните месеци на летния сезон подсилваме екипите по Черноморието, така че контролният орган е на мястото си и търговците трябва да бъдат респектирани и от този факт”, каза Маргаритов.

„Мрежата от Европейските потребителски центрове, които координират усилията си с държави, включително извън Европейския съюз, също е много полезна. Когато чуждестранни граждани имат неприятност на територията на България, например, дори и след като са се прибрали в своята родина, биха могли да се обърнат посредством тази мрежа към ЕПЦ - България, информацията да стигне до нас, ние да извършим необходимите проверки, при установяване на нарушения да бъдат наложени санкции и да се съдейства за евентуални компенсации на потребителя. Същото важи и по отношение на наши граждани, които са в чужбина на работа или по друга причина, но при престоя им в България е възникнал някакъв проблем с търговец. Тази възможност е добре да бъде използвана, ние се стремим да я популяризираме, включително и чрез т.нар. турнета на Европейския потребителски център. Такова предстои да има и през активния летен сезон. То ще премине през морските ни курорти, за да е ясно, че можем да бъдем полезни на всички, без значение от каква националност са”, коментира Маргаритов в студиото на ТВ+.  

През целия летен сезон инспекторите на КЗП ще следят за качеството на предоставяните услуги в хотелите и заведенията. Част от проверките се извършват съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, икономическа полиция и други контролни органи, които имат компетенции по отношение качеството на тези продукти.  

 

Коментари

Още от последните новини