Кметът на Созопол дари модерна апаратура на полицията в Созопол

Кметът на Созопол дари модерна апаратура на полицията в Созопол - E-Burgas.com

Навръх един от най-големите летни празници Петров ден - електронната система Dräger DrugTestÒ 5000, улавяща наличието на шест наркотични вещества в човешкия организъм, бе дарена от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи на ОДМВР – Бургас за нуждите на Районното управление в крайморския град.

Дарението бе прието лично от Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов, като на церемонията присъстваха зам. кмета на Община Созопол – г-жа Катя Стоянова, Председателят на Общински съвет – Созопол – г-жа Красимира Германова и местните общински съветници.

Електронният анализатор бе закупен от Община Созопол за да подкрепи полицейските служители от крайморския регион при проверка на водачите на превозни средства за употреба на наркотици, като по този начин се стигне до ограничаване на рисковите пътни ситуации и предотвратяване на евентуални тежки пътни произшествия.

Модерният дрегер DrugTestÒ 5000 улавя наличието на шест забранени вещества в организма на човек, употребени преди той да бъде тестван. Анализаторът се състои от два основни компонента : Dräger DrugTestÒ 5000 Test Kits и Dräger DrugTestÒ 5000 Analyzer. Системата е средство за бърз и точен анализ на слюнчени проби напр. за наличие на амфетамини, т. нар. дизайнерски амфетамини, опиати, кокаин и техните метаболити, бензодиазепини, канабиноиди или метадон. С тегло по-малко от 4,5 кг. този оптико-електронен апарат извършва надежден и точен анализ на съдържащата се в Test Kit проба в рамките само на няколко минути. Разполага с осветен, удобен и управляван от менюто дисплей, който се разчита лесно дори и под малък ъгъл. Показанията на цветния дисплей могат по всяко време да бъдат избрани на един от петте предварително инсталирани езика. Анализаторът Dräger DrugTestÒ 5000 се обслужва лесно само с три бутона и може да бъде свързан с различни устройства за обработка и запис на данни като компютър, принтер или баркод-четец. Преди всяко измерване апаратът извършва автотест за проверка на състоянието на температурните датчици, оптичната система както и общата функционалност на апарата.

По предложение на кмета на Община Созопол – Панайот Рейзи, подкрепено от общинските съветници, местното полицейско управление вече разполага със специалното техническото средство, с което служителите на реда буквално след броени дни ще започнат да си служат. Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов благодари за възможността да е част от дарителската церемония, като изтъкна, че подобен жест – закупуването и предоставянето на съвременния електронен анализатор е пример за партньорстки взаимоотношения между държавна институция и общински власти в лицето на общинския съвет и общинската администрация в Созопол. Той допълни, че една такава помощ, каквато оказва крайморската община със закупуването на Dräger DrugTestÒ 5000 е неоценима, тъй като основната задача на полицаите е да работят за обществения интерес, и чрез използването на специализирания дрегер ще се случи точно това.

Дрегерът бе предаден на Началникът на Районно управление - Приморско -главен инспектор Милен Гайдарджиев, който от своя страна благодари и се ангажира с гарантиране спокойствието и сигурността на гражданите и почиващите в Сазополски регион.

Коментари

Още от последните новини