Кметът на Царево: „Най-смелата ми прогноза е, че ОУП ще имаме още през 2018 - та“

Кметът на Царево: „Най-смелата ми прогноза е, че ОУП ще имаме още през 2018 - та“ - E-Burgas.com

„За да бъдат привлечени инвеститори, нужно е общината да им даде сигурност. Сега ние няма как да направим това, поради липсата на Общ устройствен план. Това е най-болната тема на общината, най-сериозният ни проблем. Той трябва да бъде разрешен още през тази година“, това коментира кметът на община Царево инж. Георги Лапчев в отговор на въпрос на e-Burgas.com относно това доколко висок е инвеститорският интерес към морската община.

„Процедурата по приемното на Общ устройствен план се бави вече десет години. Надявам се с помощта на Министерство на околната среда и Регионалното министерство като възложител, тази сага да приключи скоро. Едва тогава бих могъл да коментирам въпроса за привличане на инвеститори“, каза още градоначалникът.

Той е категоричен, че всяка година община Царево губи потенциални инвестиции, защото страха да се развива дейност в несигурна зона, става все по- силен.

„Това е проблем не само за Царево, а и за цялото Черноморие. Като изключим Созопол и още едно населено място, които имат Общи устройствени планове. Често морските кметове биваме обвинявани в това, че искаме да застрояваме. Но не, напротив. Ние не желаем да се презастрои. И гаранция за това, че няма да се презастрои е да има ред и правила. А те се поставят чрез Обши устройствени планове. За да се знае къде и колко може да се строи. Дали ще пазим определен хабитат, зелена или синя зона, или ще направим микроразширение на населените места , които по никакъв начин да не повлияят на екологичната среда“, заяви инж. Лапчев.

„Никой от нас не иска да унищожи къщичката, в която живее. Хората, които най-много милеят и наистина се опитват да съхранят природата, тук в община Царево, мога да гарантирам, че са нейните жители. И всякакви протести на отдалечени места, на 200 или 500 км оттук, не могат да показват отношението към нас и към природата. Защото тези хора, които протестират, не ни познават, не познават същината на проблема, нашите болки, нашите мечти. И не е коректно да се изкажеш за място, което не познаваш, базирайки се само на суха материя. Всеки месец водим с министрите разговори и имаме немалък успех по отношение на придвижването на тази тема. Но докато нямам факти черно на бяло, не мога да коментирам повече“, каза още инж. Георги Лапчев.

 „Имайки предвид, че аз съм краен оптимист, най-смелата ми прогноза е, че Общ устройствен план ще имаме още през 2018 година“, изрази увереност кметът на Царево.

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини